Фикция и образ. Модели. Дарин Тенев

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  22-5-2015
  •  452

Автор:Дарин Тенев
Издателство:Жанет-45
Страници:618
Корици:Меки
Година:2012
Броя:1
ISBN:9789544917807 Тегло (гр.): 700 Формат: 140 / 215 Състояние: Мн. добро
Дарин Тенев (р.1978) е литературовед. Завърша българска филология и японистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Специализирал е в Университета Киото Кьоику и Токийския университет, Япония. Директор е на Института за критически социални изследвания към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Преподавател е по теория на литературата в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Фикция и образ" е изследване върху природата на литературния образ. Питането върху употребите на думата „образ“ може да поеме по три пътя: да обяви една от тях за най-валидна и да се опита да докаже защо това е така; да разгледа различните употреби и да очертае полетата на тяхното приложение; да се опита да мисли природата на образа и да види кое в тази природа е позволило разликите в употребата. В книгата е избран третият път. Литературният образ е разгледан във връзка със специфичното поле на потенциалност, което фикционалността отваря в отделните произведения. Тази потенциалност не може да бъде уловена непосредствено, но може да бъде откроявана, всеки път своеобразно, от теоретико-анализационни модели.

В изследването са предложени модели върху произведения на Т. С. Елиът, Чавдар Мутафов, Хагивара Сакутаро, Джеймс Джойс и Атанас Далчев, чрез които са преразгледани философските и литературно-антропологически предпоставки на самите анализи, свързани с работата на В. Изер, В. , А. А. Потебня, Ж. Лакан, М. Бланшо, М. Хайдегер, Ж.-Л. Нанси и др. Така своеобразната потенциалност на предложената литературна теория произвежда философски остатък, който скицира една бъдеща философия на образа.

Категория:     Литературни изследвания
Издателство:     Жанет-45
Година:     2012
Cтраници:     618
Забележка:     Здраво книжно тяло, на няколко места е подчертавано.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     Пловдив
Корици:     меки
ISBN:     9789544917807
Размери:      140/215/30 мм
Тегло:     700 грама
Ключови думи:      литературознание, теория на литературата, философия на образа, Тенев

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.