Етюди върху кирилската палеотипия XV-XVIII век. Марияна Цибранска-Костова

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  22-5-2015
  •  499

Автор:Марияна Цибранска-Костова
Издателство:Гутенберг
Страници:202
Корици:Меки
Година:2007
Броя:1
ISBN:9789546170170 Тегло (гр.): 215 Формат: 145 / 210 Състояние: Отлично
Повече от пет века делят съвременното информационно общество от откритието на Йоханес Гутенберг. Още в далечния XV в. изобретяването на книгопечатането с подвижни букви прераства от велико техническо изобретение в културен феномен с трайни последствия за всички области на духовния живот. В стара континентална Европа на границата между Средновековието и Ренесанса се налага новият културно-информационен модел, чиято основна характеристика е масовото търсене на множество екземпляри с абсолютно идентичен текст.
Така започва преходът от ръкописна към печатна книга (всъщност за дълго останал по-скоро съжителство), от индивидуалната материална форма на писмото към топографския шрифт, от писмен към печатен език.
Материалите в този сборник са посветени на различни аспекти на старата печатна кирилица и на нейните материални носители - печатните текстове и книги от XV до XIX в. Под формата на три статии, една студия и три приложения е направен опит да се представи малка част от комплексната проблематика на южнославянските първопечати в тяхната славянска, балканска и в частност българска книжовна перспектива; присъствието на първия български печатар Яков Крайков и на православната кирилска книга в европейското културно пространство през XVI в.; социолингвистичните параметри на взаимодействието между черковнославянските издания и българската книжнина XVII-XIX в. Географските рамки са широки - от София и Скопие до Венеция, от Брашов в Румъния до Цетине в Черна гора и Милешево в Сърбия, от Балканите до Москва и обратно, но такъв - многолик и разнопосочен - е „задграничният паспорт" на кирилските палеотипи.

Категория:     Литературни изследвания
Издателство:     Гутенберг
Година:     2007
Cтраници:     202
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     София
Корици:     меки
ISBN:     9789546170170
Размери:      145/210/0 мм
Тегло:     215 грама
Ключови думи:      хуманитарни науки, първопечатни книги

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.