Графиня дьо Монсоро. Александър Дюма

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  13-5-2015
  •  166

ПРОДАДЕНА

Автор:Александър Дюма
Издателство:Ведрина
Страници:885
Корици:Меки
Година:1991
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Мн. добро
През 1578 г., в последния неделен ден на Сирни заговезни, когато шумните дневни веселби по парижките улици взеха да затихват, в неотдавна построения разкошен дворец на брега на Сена, почти срещу Лувъра, за знаменитото семейство Монморанси, сродило се с кралския дом и неотстъпващо по начина на живот на принцовете, започна шумно празненство. Повод за това семейно събитие веднага след народните увеселения бе бракосъчетанието на Франсоа д’Епине дьо Сен-Люк, довереника и любимеца на крал Анри III, с Жана дьо Косе-Брисак, дъщеря на маршал дьо Косе-Брисак.

Сватбеният обяд стана в Лувъра и кралят, който даде с крайно нежелание съгласието си за този брак, се появи на празничната трапеза с никак неподобаващ за случая мрачен израз. А и облеклото му бе напълно в съответствие с вида му: тъмнокафяв костюм, същият, с който Куле го беше нарисувал на картината, изобразяваща сватбата на Жуаез. При вида на това мрачно величие, на този крал, напомнящ собствения си призрак, гостите се вцепеняваха от страх. Особено силно се свиваше сърцето на младоженката, която кралят удостояваше всеки път с поглед, пълен с неодобрение.

Навъсените обаче вежди на краля в разгара на брачния пир не будеха като че ли изненада у никого; всички знаеха, че причината се крие в една от дворцовите тайни, от които си струва да стоиш по-надалеч като от подводни рифове, защото натъкването на тях заплашва с неминуемо корабокрушение.

Едва дочакал да завърши обядът, кралят скочи рязко и всички гости бяха принудени щат не щат да последват примера му; надигнаха се дори онези, които изказваха шепнешком желанието си да продължат празничната гощавка.

Тогава Сен-Люк, след като се взря продължително в очите на жена си, за да почерпи сякаш в тях мъжество, се приближи до своя повелител...

Категория:     Исторически романи
Издателство:     Ведрина
Година:     1991
Cтраници:     885
Забележка:     Здраво книжно тяло, няма драскано, подчертавано или подписи, незначително захабен външен вид.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     София
Корици:     меки
Размери:      130/200/37 мм
Ключови думи:      Приключения, рицари, исторически роман, книги, за деца и юноши, Приключения, детска литература, четиво,
Категория › Исторически романи

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.