Тътени. Цончо Родев

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  13-5-2015
  •  192

Автор:Цончо Родев
Издателство:Христо Г. Данов
Страници:781
Корици:Твърди
Година:1980
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 135 / 200 Състояние: Мн. добро
От автора

Нека читателят да вярва на тази книга. В нея почти няма измислени лица и съдби; говоря не само за големите фигури, които и без това са си заслужили място в учебниците, а и за почти всички ония занаятчии, даскали, слуги, чорбаджии, коняри, хайдути, свещеници и пр., които се споменават. А доколкото изискванията на романа наложиха и несъществували герои, на тях пак не подхожда определението измислени — те или имат свои исторически прототипи, или са събирателни образи и съдби на действително живели и многократно повтаряли се личности от епохата. Същото може да се каже и за събитията; разбира се, думата ми е преди всичко за крупните исторически събития, представляващи сюжетния фон на романа — те са предадени с педантична добросъвестност, но и повечето „дребни“ случки и събития също са почерпени от хрониките, църковните кондики и преданията.

И тъй, книгата в ръцете на читателя е роман, но един от онези романи, в които измислицата е направо нищожна в сравнение с достоверното, документално-истинното и… правдоподобното. Все пак за онези читатели, които се интересуват от конкретните исторически факти, прибавих, колкото и да е непривично за един роман, бележки в края на книгата — обяснителни или препращащи към съответните мемоарни или исторически съчинения; ако между тях по изключение се срещне лаконичната бележка „автентично“, то е само за случаите, за които ми се е сторило, че могат да се окажат „спорни“ или „съмнителни“ за читателя, държащ да прокара докрай граница между фактите и художествената измислица.

Пак като приложение са дадени под азбучен ред и преводите на някои от по-малко познатите турцизми, които читателят ще срещне в книгата.

Ц. Р.

Категория:     Исторически романи
Издателство:     Христо Г. Данов
Година:     1980
Cтраници:     781
Забележка:     Незначителна забележка към хартиената обложка, отлично книжно тяло.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     Пловдив
Корици:     твърди
Размери:      135/200/45 мм
Ключови думи:      Тътени, Цончо Родев
Категория › Исторически романи

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.