Предание за изчезналия град. Разкази. Петър Константинов

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  9-5-2015
  •  331

Автор:Петър Константинов
Издателство:Държавно издателство
Страници:213
Корици:Твърди
Година:1966
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. добро
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Проф. д-р Петър Константинов е български общественик, писател и публицист, историк, изкуствовед и медик.

До смъртта си е председател е на Общонародното сдружение „Мати Болгария“ — организация с идеална цел, която през последните 20 години осъществи изключително активна дейност у нас и в чужбина за пробуждане, съхранение и разпространение на българския народен дух, народните традиции и историческата ни памет. Председател на Националния комитет за защита правата на българите извън сегашните граници на България.

Петър Константинов е роден на 1 август 1928 г. в гр. Казанлък.

Завършва Медицинския университет и Висшия икономически институт в София, специалност политическа икономия. Специализира вътрешни болести, кардиология и ревматология в София и Грайфсвалд. До 1984 г. той е лекар в системата на Министерството на транспорта, Главното управление на Строителните войски и Клиниката по вътрешни болести и терапия при Медицинската академия в София.[1].

Автор е на над 30 книги - романи, повести, сборници, разкази, художествена публицистика и изкуствознание, повечето от които са претърпели три, четири и пет издания[2].

По-известни негови книги са „Предание от изчезналия град“, „Хаджи Адем“, „Ирмена“, тетралогията „Синият аметист“, „Светилници в утрото“, „Сказание за долината на розите“, „Вечният Бог“, „Вдъхновението на едно столетие“, „Старият Пловдив“, „История на България с някои премълчавани досега исторически факти“, „За и против националните интереси на България“, „Завръщането на Прометей“, „Съкровищата на България“, „Съкровищата на Европа“, „Съкровищата на света“ и др.

Автор и на над 200 научни труда в областта на медицината, изкуството, политическа икономия и историята и над 2000 публикации в периодичния печат.

Петър Константинов е един от основателите и председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария“ — първата общонародна организация след демократичните промени през 1989 г.

През последните 22 години той осъществи изключително активна дейност у нас и в чужбина за пробуждане, съхранение и разпространение на българския народен дух, народните традиции и историческата памет.

Като председател на Националния комитет за защита правата на българите извън сегашните граници на България и на Националния комитет за защита на историческата истина в България, той съдейства с подкрепата на широката общественост за формиране на истинско и действащо гражданско общество в страната ни.

На 30 юли 2009 г. Петър Константинов е удостоен със званието „Почетен гражданин на Казанлък“.

Женен, има син. След тежко боледуване почива в София на 12 юни 2011 г.[3]

Категория:     Исторически романи
Издателство:     Държавно издателство
Година:     1966
Cтраници:     213
Налични бройки:     1
Език:     Български
Формат:     14/20
Град на издаване:     Варна
Корици:     твърди
Ключови думи:      Предание за изчезналия град, Петър Константинов
Категория › Исторически романи

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.