Тайните на нумизматиката. Кратък пътеводител. Христо Харитонов

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  2-5-2015
  •  514

ПРОДАДЕНА

Автор:Христо Харитонов
Издателство:Борина
Страници:95
Корици:Меки
Година:2005
Броя:1
ISBN:9545001364 Тегло (гр.): 170 Формат: 150 / 220 Състояние: Отлично
По данни на Съюза на нумизматичните дружества в България, който обединява нумизмати-колекционери и нумизмати-учени, в България има около десет хиляди души, които активно се занимават с колекционерство на монети и с науката за старите монети - нумизматика. Всеки от тях е извървял пътя на собственото си ограмотяване, към колекционерството и нумизматиката сам или с помощта на по-знаещия до него. За жалост в българската нумизматична литература липсват разработки, които да облекчат начинаещия нумизмат, да му дадат начални знания и умения за колекционирането на монети и тяхното изучаване. Отделните епизодични и рехави разработки не задоволяват потребностите. Липсва литература за антиквариата на културно-историческите паметници, каквито по същество са монетите. Тези и други причини предопределиха създаването на книгата "Тайните на нумизматиката" (кратък пътеводител).

Тя е предназначена предимно за младите и начинаещите. Разработени са най-общите въпроси по темата за колекционерството на монети. Редом с това се дават основни знания по нумизматика. А те са жизнено важно условие за създаването на монетната колекция и работата с нея. Разгледани са въпросите на монетосеченето в античността, средновековието и в ново време. В географски план се проследява монетосеченето в античния свят и в Европа през средновековието и в ново време.

Тъй като в книгата става дума преди всичко за личната колекция, разработките се отнасят до единичните монети, до онези от тях, които се откриват при случайно намиране, подарък, покупка, наследство и пр. Монетите по археологически път се добиват само от специализираните институти и то след специално разрешение, което е установено с нормативния акт "Правилник за провеждане на теренни археологически проучвания в Република България" (Държавен вестник, бр. 12 от 7.П. 1997 г.). В противен случай е налице иманярство, а то е наказуемо.

За да се облекчи работата с тази книга и за да се сдобие читателят с възможно най-голямо количество информация, е разработен "Речник на основни колекционерски и нумизматични термини и названия". Допълнителен източник на информация са илюстрациите.

Авторът

Категория:     Хоби
Издателство:     Борина
Година:     2005
Cтраници:     95
Налични бройки:     1
Език:     Български
Формат:     60/90/16
Град на издаване:     София
Корици:     меки
ISBN:     9545001364
Размери:      150/220/0 мм
Тегло:     170 грама
Ключови думи:      Тайните на нумизматиката. Кратък пътеводител, Христо Харитонов
Категория › Хоби

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.