Монети и парично обръщение в Търново XII-XIV век. Константин Дочев

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  1-5-2015
  •  695

ПРОДАДЕНА

Автор:Константин Дочев
Издателство:Витал
Страници:314
Корици:Меки
Година:1992
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 160 / 235 Състояние: Мн. добро
Всички 649 средновековни монети, които са били в обращение за период от 170 години през XIII – XIV век, е събрал в специален каталог директорът на търновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН доц. д-р Константин Дочев. В хронологичен ред в сборника е представена цялата налична иконографска характеристика на основните монетни типове и техните варианти. Описанията са придружени с рисунки, които са дело на доц. Дочев, а най-редките екземпляри са представени и с фотографии.
Книгата “Каталог на българските средновековни монети XIII – XIV век. Типове, варианти, цени” е първото и единствено по рода си издание на български и английски език. Над превода е работил Илиян Петков, който е и оформител на сборника. Заех се със съставянето на този каталог заради  обществената нужда, тъй като от 1924 г., когато излиза изследването на Никола Мушмов, такъв обобщаващ сборник за българското средновековно монетосечене не е правен, признава авторът.
Книгата проследява историческия път на монетите на българските владетели от Иван Асен Втори до Иван Шишман и Иван Срамицимир, включително и Доброжанските парични знаци. Каталогът се предхожда от 30 страници полезна теоретична част, която разглежда накратко историята на развитието на българската нумизматика, титулатурата, надписите и монетарниците. 90 на сто от монетите на българските владетели, влезли в обращение през този период, са сечени именно в Търново, обяснява доц. Дочев. Старопрестолният град е главна монетарница, особено по времето на Константин Асен (1257-1277 г.) и Иван Александър (1331-1371 г.). Тогава търновската монетарница е трета по брой отсечени монети в Югоизточна Европа, и то след Константинопол и Солун. При Константин Асен например са били отсичани 5-6 млн. медни монети, а при Иван Александър между 10 и 15 млн. сребърни монети, които са били търсени включително и в чужбина. За период от 20 години българската сребърна монета се превръща в международна парична единица, каквито сега са швейцарският франк, еврото и доларът. Нашите пари се търсят в Молдова, Влашко, Сърбия, Византия, а с тях търгуват и добровчаните.

Категория:     Хоби
Издателство:     Витал
Година:     1992
Cтраници:     314
Налични бройки:     1
Език:     Български
Формат:     70/100/16
Град на издаване:     Велико Търново
Корици:     меки
Категория › Хоби

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.