Християнската празничност на православния българин. Гатя Симеонова

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  31-3-2015
  •  641

Автор:Гатя Симеонова
Издателство:Светлоструй
Страници:238
Корици:Меки
Година:2001
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 165 / 235 Състояние: Добро
Това, което липсва на знанието за нашия празничен живот, е цялостното представяне на църковните празници и на християнския вариант за празнуването на българите. Какъв е съставът на християнския календар, какви са неговите водещи празници, какво от датите, образността и обредността в този календар е предхристиянско, какво е собственохристиянско? Потребността е много актуална, защото отново има искрен интерес към празничността в нейния християнски вариант. Подобно поведение е осъзнато и мотивирано от традицията, а не от модата.
Книгата си поставя скромната задача да припомни на българите кои са техните християнски празници, кога се появяват те в християнския свят и откога се празнуват по нашите земи. В битността си на етнограф, авторката изхожда от дохристиянските натрупвания в търсене на собствено български принос, отразен както в състава на действащия у нас християнски календар, така и в осмислянето и степенуването на събитията, отбелязвани чрез църковната ни празничност.

Категория:     Етнология и етнография
Издателство:     Светлоструй
Година:     2001
Cтраници:     238
Забележка:     На места е подчертавана.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Формат:     70/100/16
Град на издаване:     София
Корици:     меки
Размери:      165/235/0 мм
Ключови думи:      Християнската празничност на православния българин, Гатя Симеонова, църковните празници, календар на празниците


Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.