Стихотворения и поеми. Евгений Баратински

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  12-5-2020
  •  10

Автор:Евгений Баратински
Издателство:Радуга, Народна култура
Страници:287
Корици:Твърди
Година:1986
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Мн. Добро
Стихотворения и поеми - Евгений Баратински

Библиотека: "Руска и съветска класика".

Аз имам беден дар и глас не громък, ала живея и приятно е на някого и мойто битие: ще го намери бедният потомък в стиха ми; и душите ни тогаз ще се окажат в съприкосновение; открил приятел в нашето поколение, в потомството читател виждам аз.

Евгений Баратински

.. .Ние страстно желаехме да видим Пушкин, от чиито поеми така се опивахме, и го видяхме.., в Благородною събрание. Бяхме в галерията, долу имаше многочислено общество. Изведнъж сред него стана особено раздвижване. В залата влязоха двама млади мъже, единият — висок, блондин, другият — среден на ръст, брюнет, с черни къдрави коси и рязко изразително лице.

Гледайте, ни казаха, блондинът е Баратински, брюнетът е Пушкин. Двамата вървяха заедно, правеха им път...

Из спомените на Татяна Пасек, братовчедка на Александър Херцен
Баратински принадлежи към числото па отличните наши поети. Той е оригинален у нас, защото мисли. Той би бил оригинален и навсякъде, защото мисли по своему, правилно и независимо, като същевременно чувствува силно и дълбоко. Хармонията на неговите стихове, свежестта на слога, живостта и точността на израза трябва да поразят всеки, макар и малко надарен с вкус и чувство... Той никога не се е старал да угажда малодушно на господствуващия вкус и изискванията на мигновената мода, никога не е прибягвал до шарлатанство, до преувеличение за произвеждане на голям ефект, никога не е пренебрегвал не-благодарния труд, рядко забележим, труда па обработката и яснотата, никога не се е влачил по петите на увличащия своя век гений, събирайки изтърваните от него класове; той вървеше по своя път сам и независим.

Александър Пушкин

Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Подписана.

1-Стихотворения-и-поеми
Категория › Поезия

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.