Скъпи Микеле / Писмо до едно неродено дете

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  11-5-2020
  •  55

Автор:Наталия Гинсбург / Ориана Фалачи
Издателство:Христо Г. Данов
Страници:178
Корици:Меки
Година:1977
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Мн. Добро
Наталия Гинсбург е една от най-известните италиански романистки. Нейната книга „Скъпи Микеле“ представлява роман в писма. Построен е симетрично — действието започва през един студен декемврийски ден и завършва точно една година по-късно. Обиковено този вид романи проследяват една по-лична, по-семейна линия на развитие на повествованието. Но безспорно е, че епистолярната литература, романът в писма е успешно средство за намиране на художествени решения и на значими социални конфликти. Особено интересно е обновяването на тая класическа форма в новата проза, където тя предизвиква вниманието на съвременния читател да се раздвои между „погледа през ключалката“ в интимния живот и парливите проблеми на съвременността, освободена от които, личността не може да съществува. Такъв е случаят с романа „Скъпи Микеле".

Гинсбург разказва историята на едно разпиляно семейство, разкрива отчуждението на героите, които трудно намират общ език. Всеки говори за себе си (и като че ли на себе си) потиснато, трескаво, болезнено. Животът е пропилян, изживян безцелно. Писмото — тоя символ на близост, на човешко отношение — в романа сполучливо е станало средство за изразяване на един свят на студенина и отчуждение, произтичащи от дълбока духовна криза. Героите остават приковани към своята буржоазна предубеденост, в ’ обществото без идеали. Авторката сполучливо е диференцирала степента на това отчуждение, избрала е изчистен, прост, завладяващ стил.

Другата авторка, представена в този том, Ориана Фалачи, е от поколението след Гинсбург и има вече избистрения мироглед на твореца-кому-нист. За тези, които познават нейното творчество, тази й творба ще бъде изненада — толкова тя е различна като концепция и постройка от пре дишните и творби, където тя се разкрива като борец за нов социален ред и справедливост. Този път Фалачи разглежда една дилема, стара като света: да се роди ли човек или не, да даде ли жената плода или не, защото вечна жертва на тая дилема остава винаги самата тя.

Есеистичната повест „Писмо до едно неродено дете“ представлява трагичен монолог на една жена, която очаква дете и гледа на майчинството не като на дълг, а като на личен и отговорен избор. Писателката ни разкрива с удивително майсторство бунта и догадките, които бременността събужда у жената. Творбата има различно тълкуване: антирелигиозно, философско, социално.

Но основната задача над която авторката определено ни задължава да разсъдим, да определим своето отношение към нея, е универсалният, нерешим проблем майчинството — в случая поставен в точен социален контекст.


бз-Скъпи-Микеле-Писмо-до-едно-неродено-дете
Категория › Чужда проза

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.