Теория и методика на дидактическите тестове

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  4-5-2020
  •  21

Автор:Георги Бижков
Издателство:Просвета
Страници:286
Корици:МЕКИ
Година:1992
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. Добро
Теория и методика на дидактическите тестове / Георги Бижков

Без следи от употреба, незначително позахабена корица.

ТЕОРИЯ И МЕТОДИКА НА ДИДАКТИЧЕСКИТЕ ТЕСТОВЕ

е посветена на тестовете като едно от средствата за проверяване u оценяване на знанията на учениците. Разгледано е мястото им при текущото изпитване, при писмените разработки, при контролните работи и др. Книгата дава информация за същността на нормативните и критерийните тестове, за историята и съвременното състояние на световния опит в тази област, както и за нерешените проблеми. Читателят получава подробни указания за използването на тестовете, за отчитането и обработването на резултатите. Представени са и методики за конструиране на нови тестове. Богата като съдържание и достъпна като изложение, книгата е полезна за учители, за специалисти в областта на дидактиката и частните методики, за студенти.

ПРЕДГОВОР КЪМ ВТОРОТО ИЗДАНИЕ
Радушният прием на книгата от читателите, бързото ù изчерпване от пазара и излезлите рецензии и отзиви за нея подтикнаха автора и издателството да представят второ — допълнено и разширено издание. Очевидната потребност на все повече учители и родители от тестове доведе до това, че българският книжен пазар е затрупан от множество тестове и тестови задачи, които обаче нямат нужните качества и само с твърде голям оптимизъм могат да се нарекат тестове. В много училища такива материали се използват за провеждане на приемни изпити и дори за диференциация на обучението още от първите класове.

Междувременно необходимостта от книги за тестовете не само не е намаляла, а напротив — увеличила се е. Във връзка с това в настоящото второ издание са направени някои допълнения. Първо, разделът за теориите на тестовете е обогатен и представен по нов начин. Второ, включена е нова, четвърта глава, в която е показано конкретното приложение на някои от съвременните теории и подходи при създаването на тестове. Тези допълнения са дело на к.п.н. Фелиянка Стоянова, на която изказвам сърдечна благодарност за помощта. Надявам се, че по този начин читателите ще придобият по-точна представа за това, какво представляват съвременните тестове, какви научни познания и опит са необходими за тяхното създаване, колко продължителен, труден и отговорен е този процес. Искам да вярвам, че така правим крачка напред в развитието на българското образование, а така също и на науките, най-тясно свързани с него.

Предавам книгата на читателите с очакването да им бъде полезна в тяхната работа, както и да удовлетвори интересите им. Ще бъда особено щастлив, ако тя ги обогати и им помогне в начинанията да правят и използват тестове!
Г. БИЖКОВ


1-Теория-и-методика-на-дидактическите-тестове
Категория › Образование

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.