Професиите на атома. Атанас Николаев, Тодор Димчев

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  3-4-2020
  •  24

Автор:Атанас Николаев, Тодор Димчев
Издателство:Народна младеж
Страници:171
Корици:Меки
Година:1976
Броя:`1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 145 / 205 Състояние: Мн. Добро
Здраво книжно тяло. Без забележки в текста.

Предговор
В тази книга не се разглеждат основите на ядрената физика на атомната енергетика, на техниката на използуване на радиоактивните изотопи в многостранната дейност на човека. В нея няма пълно изложение на всичко, което е направено от човечеството в тази нова, бурно развиваща се област на науката. Професиите на атома са многобройни и засягат толкова области от науката, промишлеността, медицината и селското стопанство, че тяхното изложение в такъв малък обем е невъзможно.

Целта на авторите е да разкажат в достъпна форма на всички любознателни неспециалисти за мирното използуване на атома в редица области, за съвременното състояние и за перспективите на неговото приложение.

Атомът сам по себе си не е леш и не е добър. Всичко зависи от това, в чии ръце се намира той, за какви цели служи.

Прониквайки в тайната на материята, учените са се стремили не само да задоволят своето ненаситно любопитство, което винаги е тласкало и ще тласка човечеството по пътя на прогреса, но главно да му дадат по-мощно оръжие в борбата с природата.

Атомът може да бъде незаменим помощник. Достатъчно е да се озърнем по-внимателно около нас и без особен труд ще открием много примери как тези добър, невидим и могъщ труженик участвува в нашия живот. Дали сме готови да приемем всичко ценно, което той ни предлага? 


В наше време учениците от средните класове знаят що е амперметър, волтметър, трансформатор, електромотор и други, обаче слабо са запознати с йонизационни камери, газови броячи, сцинтилационни и полупроводникови детектори, а често думата „радиоактивност“ ги плаши. В областта на ядрената техника те имат понятие главно за атомната и водородната бомба и отчасти за ядрените реактори.

Нашият век ненапразно се нарича атомен. Атомът все по-властно навлиза във всекидневието. Затова са необходими все повече и повече конкретни познания за атомните явления.

Авторите


бз-Професиите-на-атома


Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.