Честит имен ден {Симеон Дончев}

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  9-3-2020
  •  46

Автор:Симеон Дончев
Издателство:Еньовче
Страници:192
Корици:Меки
Година:2009
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Отлично
Честит имен ден: Календар на именните дни 
Съставител - Симеон Дончев
Неизползвана книга.

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕИ
Това е първото пожелание, което гостите - приятели, роднини и близки - изричат, щом стъпят в дома на именника. След това заедно с цветята и подаръците идват и други пожелания: за здраве, за успех в учението, в службата и професията, за благополучие в семейството.

Празнуването на именни дни е отколешна традиция. Съществувала е преди християнството. В дома на именника се слага трапеза, на която се поставя всичко, което природата е дарила на човека, за да съществува: месо, риба, плодове, вино и ракия, сладкиши. В зависимост от сезона се коли млада ярка, петел или кокошка, агне, яре или теле. Езическите жертвоприношения за омилостивяване на различни богове датират от древността, затова нито религията, нито властта успяват да пресушат живителните им сокове.

Християнската религия създава свой обред — кръщаване с имена на светци. Самото кръщение е свят ритуал, трикратно потапяне в котела със светена вода в името на „отца и сина и светаго духа “ има пречистваща и възобновяваща сила. А детето, приело този ден името на светеца, приема и задължението всяка година да поднася в църквата обреден хляб, а свещеникът да му чете молитва.

Свят ритуал е кръщението, но види се, не се е оказвал достатъчен и след напускането на църквата именникът събира в дома си близки и познати, които гощава с богата трапеза. Тъй като християнският обред на кръщението се обединява с езическите жертвоприношения, тази на-родностна традиция продължава през векове без оглед на временни забрани и анатеми. Това е и целта на настоящата книга - да даде кратки познания за честването на именните дни от църквата и народа.

1-Честит-имен-ден

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.