Отнесени от вихъра. Книга 1-2

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  9-3-2020
  •  59

ПРОДАДЕНА

Автор:Маргарет Мичъл
Издателство:Народна култура
Страници:1230
Корици:Твърди
Година:1990
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Отлично
Неизползвани книги,

* Отнесени от вихъра. Книга 1
Единственото произведение на американската писателка Маргарет Мичъл — романът "Отнесени от вихъра", вече близо половин век се радва на несекващ интерес от страна на много поколения читатели. Този успех нерядко дава основание за отъждествяването му с т. нар. "касови книги", с бестселърите — символи на шеметна и преходна популярност. Подобни сравнения обаче, както впрочем и обобщения от рода на "романтична история на фона на Гражданската война в САЩ", принизяват стойността на романа и предизвикват основателния скептицизъм на читателите със сериозни литературни критерии, с високи художествени изисквания. "Отнесени от вихъра" вълнува и съвременните хора със съдбите на своите герои, с поставените от авторката проблеми за опасността от поквара на човешкия живот с груб материализъм и жестокост, с егоцентризъм и насилие.

Първата книга на романа отразява преломен момент в историята на Съединените американски щати — Гражданската война между Севера и Юга (1861—1865), и въпреки носталгичните нотки по една, разкрасена от въображението на авторката, патриархална идиличност в отношенията между роби и господари, Маргарет Мичъл успява да покаже обективно порочността на "южняшкия бит, тъй безнадеждно остарял, както и феодалната система на средновековието".

* Отнесени от вихъра. Книга 2
Втората книга на романа "Отнесени от вихъра" пресъздава периода на преустройство на Юга (1865—1869), период, когато противоречията на капиталистическата система се изразяват с особена острота. Правата, уж извоювани за негрите, биват тутакси потъпкани, щом политиците на Севера вече нямат нужда от гласовете им на избиратели... И тъй, делото на борбата за освобождение е забравено, пометено от вихъра на хищнически страсти, на цинизъм и печалбарство.

Безспорно постижение на писателката е живата образност при разкриването на характери и при обрисуването на ситуации и конфликти, умението и да ги представя през призмата на различни възгледи за живота и морала. Ала въпреки емоционалната си съпричастност с героите и техните съдби, Маргарет Мичъл остава по-скоро на разстояние от тях, съзнавайки сякаш условността на механизма, който задвижва повествованието.

Особено впечатляващ тук е образът на Скарлет О'Хара, едновременно пленителна и отблъскваща, възхитителна и плашеща... И несъмнено има право съветският литературовед Пьотър Палиевски, който посочва, че Скарлет е "символ на прекрасно лекомислената Америка, за която се борят и Северът, и Югът, опитвайки се да я погълнат"...

1-Отнесени-от-вихъра-Книга-1-2
Категория › Любовни романи

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.