Пърл Харбър - 7 декември 1941

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  9-3-2020
  •  17

Автор:Николай Яковлев
Издателство:Христо Ботев
Страници:306
Корици:Меки
Година:1990
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Добро
Пърл Харбър - 7 декември 1941 / Николай Яковлев

Библиотека "Архивите са живи".

«Ha 7 декември 1941 г. в 7,55 ч, веднага щом заглъхват звуците на сигналните тръби, оповестили началото на церемонията по вдигането на знамето, пристанището се изпълва с тътена на двигатели. Ята самолети със странна конструкция пикират от различни посоки към остров Форд, други летят ниско над водата и се насочват към корабите.

. . . Всички в Пърл Харбър вече са разбрали какво става. Екват истерични команди, разчетите се хвърлят към зенитните оръдия и картечниците. В 7,58 радиостанцията на щаба съобщава, че японската авиация е нападнала Пърл Харбър, в 8,00 новината е предадена на всички кораби в морето. Зенитният огън е хаотичен, макар че от минута на минута се засилва. На много кораби складовете с боеприпаси са заключени, моряците няма за кога да търсят ключовете и разбиват вратите. . .

. . . Яростната атака е насочена срещу линейните кораби. Улучен последователно от няколко торпеда, «Уест Вирджиния» се възпламенява и ляга направо върху кила си на дъното.. «Калифорния* потъва съвсем до кея. Отеква страховит взрив: бомбата явно е попаднала в складовете с боеприпаси в носа на «Аризона». Вдига се тристаметров стълб от огън и дим. Само sa миг корабът се превръща в купчина метал. Загиват 1102 души. . . *

Н. Н. Яковлев

Перл-Харбор. 7 декабря 1941 года. Быль и небыль © Политиздат, Москва, 1988


Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Позахабени корици.
1-Пърл-Харбър

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.