Името на розата {Умберто Еко}

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  7-3-2020
  •  85

Автор:Умберто Еко
Издателство:Труд
Страници:472
Корици:Твърди
Година:2002
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Мн. Добро
От обложката на книгата:
Още първият опит на прочутия италиански професор по семиотика Умберто Еко да напише роман се превръща в бестселър. "Името на розата " (1980 г.), за който авторът се надява да има тридесетина хиляди читатели, досега е продаден в близо десет милиона екземпляра! Така Еко става най-успешният начинаещ литератор на всички времена.

"Написах романа, защото имах такова желание. Смятам, че това е достатъчна причина човек да започне да пише. Човек по природа е животно-разказвач. Започнах да пиша през март 1978 г., подтикнат от една идея в зародиш. Прииска ми се да отровя някой монах. Сигурен съм, че роман може да се роди от подобна идея".

Така Еко описва зачеването на творбата си. Но, това не е всичко. За създаването на "Името на розата " той влага и много други умения, придобити след дългогодишно анализиране на това, което са написали други автори.

Избира средновековната тема не само заради мистериозността, но и защото се занимава със Средновековието цели 50 години ("за настоящето знам само от телевизионния екран, докато за Средновековието имам непосредствени познания"). Преди да започне да пише, много прецизно изгражда света от своя роман, премислено е всичко до последния най-дребен детайл. (Защо манастира, в който се развива действието, се намира в планината? За да може в романа една свиня да бъде заклана през ноември, когато в равнината е още прекалено топло!) Замисля книгата като класически криминален роман (Мисля, че хората харесват криминалетата не защото в тях има убийства... Същността е в това, че детективският роман е история, пълна с предположения...")

И допълва: "Исках читателят да се забавлява. Поне толкова, колкото се забавлявах аз".

Би могло да се каже, че "забавлението" е повече от успешно, защото продължава и до днес.
Фотография: Hulton Getty/Laura Ronchi Дизайн: La Repubblica-Italia
Умберто Еко - един от водещите интелектуалци от втората половина на XX век, теоретик на постмодернизма, професор по теория на комуникациите и по семиотика, а през последните две десетилетия и голямо име в литературата, е роден през 1932 г. в малко място с велико име - Александрия, Италия.

Следва средновековна философия и литература, като специално се посвещава на личността на Тома Аквински и неговата естетика. Веднага след завършването си започва да работи като университетски преподавател, но паралелно с това cè занимава и с журналистика, първо в италианската национална телевизия РАИ, където се запознава с проблематиката на масовите комуникации, а после списва хроника във в. "Еспресо". Върха в университетската си кариера достига през 1971 г., когато става шеф на прословутата катедра по семиотика в Университета в Болоня. За издигането му до този пост спомага най-много трактатът му "Открит труд ", публикуван две години по-рано, който се превръща в един от стълбовете на постмодернизма. Чете и лекции в американски и европейски университети.

Има публикувани много книги е научни изследвания и есета ( "Имитации и изкуственото ", ‘‘Супермен и свърхчовек ", "Война на фалшификатите", ‘‘Апокалипсисът отложен: Перспективи ", "В търсене на съвършения език ", "Пет писма за морала ", "Мишка из и плъх: Превеждане или преговаряне "), а след "Името на розата " (по който Жан-Жак Ано снима едноименен филм с Шон Конъри в главпага роля) има издадени още три романа: "Махалото на Фуко " ( 1988),

"Островът на предишния ден " (1994) и "Баудолино " (2000)

Нечетена книга.
Категория › Чужда проза

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.