Ангелогласният {Добри Немиров}

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  7-3-2020
  •  19

Автор:Добри Немиров
Издателство:БЗНС
Страници:173
Корици:Меки
Година:1981
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Мн. Добро
Ангелогласният - Добри Немиров

Историята не само ражда великите личности, тя ги помни и пази за идните поколения, защото с техния творчески гений и дела се гради стъпка по стъпка човешкият прогрес. Такава голяма личност за нашата културна история е и Йоан Кукузел — Ангелогласният. Голямото признание за делата и приноса на вдъхновения създател на „Полиелей на българката“ се дължи на богатата му и разностранна музикална дейност, оставила трайни следи не само в песенната култура на православния Изток, но и в цялата европейска и световна култура.

Мащабността на Йоан Кукузел като песнотворец, теоретик и музикален педагог идва от характера на самата епоха, която го ражда и извежда на историческата сцена: епоха колкото забележителна, толкова и драматична и съдбоносна за Византия, България и другите балкански страни.

Високо оценени още приживе на големия творец, произведенията му се преписват.и разнасят в близки и далечни страни, запазвайки при всички случаи означението „от майстор Йоан Кукузел“, за да ги откриваме сега в библиотеките на Цариград и Солун, Атон, Атина, Синай, Ерусалим, Ватикана, Париж, Мюнхен, Испания и др.

Създадени преди близо седем столетия, творбите на Кукузел не са загубили своето художествено значение и сила. Те досега се изпълняват по света и будят възхищение и радост.

Днес, когато се издига повикът за хармоничното естетическо и партиотично възпитание на подрастващите поколения, творческото наследство на великия български песнотворец е богат извор за достигане на възвишеното, хуманното, красивото. Чрез него ние се пренасяме в душевния мир на нашите далечни прадеди, за които любовта към човека, към българската мадона —. майката, стои над всичко и е по-силна от всичко.

1-Ангелогласният
Категория › Исторически романи

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.