Кръстникът {Марио Пузо}

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  7-3-2020
  •  18

Автор:Марио Пузо
Издателство:Христо Г. Данов
Страници:374
Корици:Твърди
Година:1990
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 150 / 250 Състояние: Мн. Добро
Кръстникът: Роман / Марио Пузо

МАФИЯТА КАТО СЕМЕЙНА САГА
Книгата на Марио Пузо "Кръстникът" излиза за пръв път пре' 1969 година и веднага има голям успех в родината на автора и — Съединените американски щати: за една година я преиздават пет пъти, превръща се в безспорен "бестселър"1.

Но този факт все още не е нещо необикновено — подобна съдба са имали и други книги, разказващи за мафията, като например "Документите на Валаки" от Питър Маас, в която са възпроизведени -свидетелствува-нията на един от нейните главатари през 30-те години, или "Лански" на Ханк Месик, също посветена на реална крупна фигура от "подземния престъпен.свят", или "Мафията не е работодател, който осигурява еднакви възможности" на Николас Гейдж и други.

Американският читател, а и не само той, проявява голямо любопитство да узнае повече за хора, които и без това са обект на сензационни манипулации и които са въздигнати едва ли не до ранг на романтични герои благодарение особено на киното, отделило им голямо внимание и раздуло митологията им до невероятни размери. Най-чудовищното обаче тук е това, че не само със спокойно съзерцание се възприема едно метастазно обществено явление, но и че зрителят неусетно се идентифицира с гангстера-герой, че съпреживява с болка несполуките му и трепери от възторг при победите му. Победи, които се изразяват главно в това, че е "пречукан" някой, че в нечие тяло е изстрелян цял пълнител на автоматичното оръжие, че е пратена "за зелен хайвер" полицията. ..

Нашумелият Винсент Тереза, бивш висш член на американската мафия, който под страх, че животът му е заплашен от неговите съучастници, свидетелствува срещу тях и заживя под покровителството на федералните власти, в автобиографията си "Моят живот в мафията" справедливо пише, че публиката живее с една представа за неговите кръгове, която не е нищо друго освен "голяма мента", т. е. лъжа. Той казва, че екранът,

а и многото романи, създадени по стереотипа на киното, предлагат главно

повод за силни усещания, но не са и размисъл за това какви са реалните последици от дейността на мафията. Странно защо, но хората считат, че тях лично куршумът няма да ги засегне, че тях лично няма да ги оберат, че близките им няма да пострадат. Не им минава и през ум мисълта за "най-невинното", което им причинява мафията: че им измъква под1 формата на данъчни спекулации милиони долари, които иначе биха могли да отидат в обществените фондове за подпомагане, вместо да се про......

-----Бележка по линия--------
1 В български превод книгата излезе през 1981 г. Достигна и до съветските читатели: през 1988 г. се появи преводът й на руски.

1-Кръстникът


Категория › Криминални романи

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.