Корабите през вековете

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  5-3-2020
  •  69

Автор:Петър Мардешич
Издателство:Народна култура
Страници:28
Корици:Меки
Година:1962
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 200 / 240 Състояние: Мн. Добро
Корабите през вековете / Петър Мардешич

Здраво книжно тяло, без забележки в текста.

МОДЕРНИТЕ МОТОРНИ КОРАБИ
Параходът „Грийт Бритън“ беше голяма новост. Неговият корпус бе направен от желязо.“ „От желязо ли? Глупости,—казвали моряците, —желязото не може да плава във водата“. Не трябва да се чудим, че морските вълци, преплавали целия свят на дървени кораби, не вярвали в железните. Доскоро и много други не можеха да схванат, как е възможно желязото да плава във водата. Не им беше известен Архимедовия закон. Още преди новата ера Архимед доказал, че предмет, потопен във вода, губи от тежестта си толкова, колкото тежи изместената от неговия обем вода. Желязното кубче потъва на дъното, тъй като не може да измести толкова вода, колкото тежи самото то. Но когато това кубче се пресова в тънка ламарина и от нея се направи корабче, то ще плава съвсем малко потънало. Ще потъне едва тогава, когато се напълни с толкова тежест, та общото тегли на корабчето и сложената в него тежест да стане по-голямо, от теглото на изместената от него вода. Затова големите презокеански кораби могат да носят тежки машини, екипировка и големи количества стоки.

Параходите имат парни котли, подгрявани с въглища. Парата от котлите отива в парната машина с бутала, където движи последните нагоре и надолу. Буталата, чрез лостове Ізъртят остта с гребния винт, а винтът пък движи кораба. Около 1901 г. започнали да вграждат парни турбини — големи барабани с няколко хиляди лопатки. Парата от котела удря в лопатките, върти барабаните, а те въртят винта. Около 1910 г. въглищата са заменени с горивно масло, което дава по-силен пламък и корабите развиват по-голяма бързина.

През 1912 г. заплавал първият голям моторен кораб „Зеландия“, построен в Дания. Опитите били толкова успешни, че оттогава строят все повече и повече моторни кораби, движени от дизелови мотори.

Дизеловият мотор работи с нафта, която изгаря в неговите цилиндри. Газовете движат буталата, а те въртят остта с двигателния гребен винт. Моторният кораб няма котли, ни вода за тях, нито въглища, нито горивно масло. С това е спестена много площ, която може да се използува за товари и пътници. Нафтата за дизеловите мотори се пази в резервуари с двойни дъна. Дизеловите мотори са икономични и корабите могат да плават по-дълго време без да попълват запасите си от гориво. Освен това енергията е по-евтина.


бз-Корабите-през-вековете

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.