Практикум по зоология на безгръбначните животни. Част 1

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  14-2-2020
  •  48

Автор:Г. Козаров, Д. Божков
Издателство:Наука и изкуство
Страници:152
Корици:Меки
Година:1951
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 150 / 230 Състояние: Добро
Здраво книжно тяло. Тук-там подчертавано. Позакъсани корици и няколко страници.

ПРЕДГОВОР

Настоящият практикум обхваща първата половина от материала, който се минави със студенти-биолози I курс в практическите занятия по Зоология на безгръбначните животни, провеждани при катедрата по Зоология на безгръбначните животни при Софийския университет. 

Той е предназначен на първо място да подпомогне студентите-биолози при изучаването на безгръбначните животни. За да се улеснят студентите в усвояване на материала, при повечето обекти описанието следва обикновено последователността на работата, като най-често се подхожда индуктивно — описва се дадено животно или част от животно така, както се вижда под микроскоп, с лупа или с просто око.

Във описанието се дава само онова от обектите, което може и трябва да се види от студентите по преценката ни на доста места за получаване на цялостен поглед върху обектите някои неща, които студентите не могат да наблюдават, се дават с петит.

В практикума тежестта пада върху анатомията и систематиката на безгръбначните животни. Някои от леко демонстрируемите физиологични прояви на безгръбначните животни, които са влезли почти във всички подобни практикуми, за повечето обекти в настоящия практикум не се дават, тъй като този материал се минави в други практикуми при катедрата: практикума по Сравнителна физиология на животните и специалния практикум по Зоология на безгръбначните животни за подготовката на студентите-биолози като бъдещи учители.

Освен подробното анатомично разработване на представителите на отделните групи безгръбначни животни в практикума са включени и цял ред други животни, описани само по външен вид. Това е направено за по-пълното запознаване с разнообразието на безгръбначните животни и свързаната с него систематика.

За да се обхване по-успешно систематиката на безгръбначните животни и за да се свържат имената на висшите систематични единици с конкретни представи, са дадени кратки характеристики на тези единици.

При все че практикумът е написан за студенти-биолози, той би могъл добре да служи и на учителите-естественици при тяхната работа.
Ние изказваме благодарност на двамата рецензенти на настоящия практикум (част I)1 проф. Г. Паспалев и ред. доц. Ал. Вълканов за готовността, с която поеха рецензирането на практикума. Считаме за свой дълг да изкажем особена благодарност на др. Ал. Вълканов за основното преглеждане на практикума, при което той вложи много труд и старание, за дадените препоръки, както и за предоставените ни негови лични препарати.

Ние сме длъжни още да заявим, че сме напълно съгласни с ин казаното пожелание от двамата рецензенти да се вмъкнат още обект: в практикума. При сегашния брой седмични часове, предвидени за практичните занятия по Зоология на безгръбначните животни, обаче вмъкването на повечето споменати от рецензентите обекти е невъзможно.

Всяка творческа критика по настоящия практикум ще бъде приета от нас с благодарност.

София, септември 1951 год.
Г. Коза ров, Д. Божков

2-бз-Практикум-по-зоология-на-безгръбначните-животни-Част-1
Категория › Медицина и биология

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.