Магията на традиционната българска кухня

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  12-2-2020
  •  31

Автор:Лили Вълчева
Издателство:Учебни помагала по "Технология на приготовление на храната"
Страници:29
Корици:Меки
Година:б.г.
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 165 / 220 Състояние: Мн. Добро
Поредица: Учебно помагало по "технология на приготовление на храна".

ВЪВЕДЕНИЕ

По своето съдържание "МАГИЯТА НА ТРАДИЦИОННАТА БЪЛГАРСКА КУХНЯ" е първо учебно помавало за Вас, млади хора, които се питате къде да продължите образованието си след завършен VII, Vili, IX и след XI клас, за всички ориентирани към професионалното образование и готови да го превърнат в истински капитал и гаранция за успех в бизнеса.

Лицензираната от МИНИСТРЕСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И КУЛТУРАТА със заповед РД-14-11/24.03.1993г. специалност 1183 - ТЕХНОЛОГИЯ И МЕНИДЖМЪНТ НА ПРОИЗВОДСТВОТО И ОБСЛУЖВАНЕТО В ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ е атрактивна, ще Ви осигури възможност за изява, благодарение на нея ще бъдете новото поколение ресторантьори.

Мениджърите трябва да умеят да четат икономически данни, да съставят бърза и точна диагностика на потребителското търсене, но за да вземат решения и управляват технологичния процес, са необходими познания и по професиите на хората от екипа. Ключова фигура в него е готвачът.

Материалът представлява интерес и за всички, които вярват в здравословните традиции на БЪЛГАРСКАТА КУХНЯ, които с обич приготвят гозбите на своите майки и баби. За тези, които ценят богатството на здравето и знаят колко отговорно е да се осигури на човек незаменимото -храната на нашата трапеза.

От позицията на човек, занимаващ се 25 години с проблема "хранене", си позволявам да заговоря за животоспасяващата кухня на българина. Тя няма известността на френската и китайската, но по своеобразен начин изразява бита, душевността и културата на нашия народ и впечатлява със своята природосъобразност. Считам, че правилното й прилагане е бариера пред излишна пищност и нерационалност. Гозбите са сочни, питателни, вкусни и "по джоба на всеки", защото повечето изключват месото, скъпите консервирани продукти и екзотичните подправки. Изследвайки историческите източници, се убеждаваме в удивителната балансираност на влаганите продукти и уникален кулинарен стил на българина. Правейки това, самата аз усещам необходимостта от нови знания. Ето защо ще опитам не само да предложа рецепти, но и да мотивирам осъществяването на представените идеи.
Материалът няма претенциите за Всеобхватност, първооткри-ВателстВо или за окончателна категоричност на избодите, защото покриВа само една от темите на предмета "Технология на приготовление на храната", изучавана от бъдещите мениджъри и кулинари В Частната професионална гимназия по българска кухня, ресторантьорски и хотелиерски мениджмънт "БРАТЯ ВЪЛЧЕВИ". Програмата е отворена и ще се обогатява и от нашите Възпитаници, които приемаме и като бъдещи партньори в изследователски проекти и програми за мениджмънт.

ЗДРАВОСЛОВНА И ВИТАЛНА...

Българската кухня носи традициите на Вековната ни история, но дали имаме точна представа за нея или приемаме побългарени ястия от чужди меридиани или променени до неузнабаемост уж нашенски гозби?

За храната на нашите предци не са създадени музеи, но от ръцете на родолюбиви българи са останали писмени източници. Кулинарни описания има В народните приказки, пътеписи, романи, 6 изследванията на историци, лекари и друеи учени. Наличните климатични и географски характеристики, трудолюбието на народа ни, историческите събития и влиянието на чужди култури определят изключителното разнообразие на ястия и особености на кулинарните традиции.

Българинът носи добротата в себе си. Ако той е кулинарът, приготвящ храната за близките си, ще направи и невъзможното тя да е питателна дори В условията на криза. Необходими са познания и предприемчивост.

Идеята да изследваме и върнем на трапезата на българина здраво-словната ни кухня е разбираема - длъжни сме да я съхраним. Истината за нея трябва да се научава в най-ранна възраст и осезаемо да се свърже с културата на хранене.

По примера на столетниците, по пътя на естествения подбор сме стигнали.до оптималното рационално хранене. Преодолявайки сезонността и белтъчния глад, сме утвърждавали основни продукти, като: пълнозърнест хляб, млечни1 продукти, пресни плодове и зеленчуци или сурови туршии от тях, мед вместо захар, много по-малко сол и месо, отколкото сме свикнали днес да имаме на трапезата си, повече риба, охлюви и бедно на мазнини дивечово месо. Българската кухня е природосъобразна, естественият вкус се подчертава от умелите съчетания между меса, зеленчуци и подправки, специфични за даден район на страната. Видовете чубрица, босилек, мащерка, девесил, левурда (див чесън), розмарин, копър и магданоз правят гозбите ни по-пикантни, но и по-лесно усвоими, обогатяват ги на витамини и други биологично активни вещества.

Om особено значение е топлинната обработка - ястията са се приготвяли на собствен сос - чрез варене или задушаване на тих огън (да къкрят).

Използвани са съдове с тежко дъно и плътно прилегнал капак, който се е запечатвал с тесто. Перфектни за целта днес са многофункционалните съдове на популярната световноизвестна фирма АМС, които практически са вечни, пестят енергия и съхраняват жизнената активност на храната. Подходящи са за дома и за заведенията за хранене, защото днес е невъзможно да се върнем към глиненото гърне (може би само около романтичната камина или на пикник).

Умората от нашето всекидневие е голяма, животът е труден, но идващото поколение заслужава нашия оптимизъм. Не е нужно да летим до Швейцария след като Щастливеца и Дядо Вазов са я открили в България, а дивият чесън, използван в Шератон, си расте спокойно на Витоша - на високо и екологично чисто...

Нека почерпим виталност от родовата памет - единственият и неповторим учител за българския майстор, незабравил омайните гозби, приготвяни за делник и за празник. Той ревниво пази традициите, обредите, песните и ястията, свързани с обичаите, надживели вековете. Наш ред е да опазим народностната самобитност на здравословната българска кухня.

Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Незначително позахабени корици.
1-бз-Магията-на-традиционната-българска-кухня
Категория › Готварски книги

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.