Така ги видях

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  19-1-2020
  •  73

Автор:Димитър Мурджев
Издателство:---
Страници:109
Корици:Меки
Година:1992
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Мн. Добро
БЕЛЕЖКА НА РЕДАКТОРА
Работил 20 години в УБО, 13 от които* в личната охрана на Тодор Живков и Людмила Живкова, а сетне в личната охрана на Чудомир Александров и Андрей Луканов, неизкушеният в словото Димитър Мурджев от столичния квартал Коньовица ни поднася в книгата си "Така ги видях" непосредствени наблюдения и непретенциозни размисли за събития и личности, които дълго ще будят интереса ни със своите светли и тъмни страни. Обиколил покрай големците България и света, бившият телохранител разкрива с непринудена простота и естественост любопитни черти от образите на семейство Живкови, на генерал Кашев и генерал Милушев, на медицинската сестра Ани Младенова, на Чаушеску на Подгорни, на Индира Ганди, на Петър Младенов в минутите на прословутата реплика за танковете, на Веселин Андреев с неговото предсмъртно проклятие, на обаятелния Дечко Узунов, на Светлин Русев и на още много други политически и културни дейци.

Без да хвърля кал върху тези, на които е служил вярно и преданно, Мурджев същевременно не затваря очи пред обществените деформации и покварата на голяма част от върхушката.

С особен драматизъм и трогателно съчувствие са описани дните на Людмила Живкова от автомобилната катастрофа до нейното самоубийство: мистичният й интерес към Индия, общуването й с д-р Димков и баба Ванга, припряното й желание да отвори българската култура към Европа и света, предчувствието й за настъпващата разруха...

Ако сме способни да се поучим от грешките и заблудите на миналото, без да отричаме доброто, тази книга ще ни помогне да се ориентираме в сложността на множество факти и човешки съдби.
БЛАГОЙ ДИМИТРОВ

Здраво книжно тяло, без забележки в текста.
бз-Така-ги-видях

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.