Децата на Хемус

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  19-1-2020
  •  33

Автор:Петър Япов
Издателство:Държавно военно издателство
Страници:308
Корици:Твърди
Година:1971
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Добро
"Децата на Хемус" е оригинална по композиция творба. Откроената в нея лична драма, която авторът интерпретира напълно свободно, позволява да се изнесат такива вълнуващи мигове от нашата много вековна история, които свидетелствуват колко величав е българският дух и какъв жив извор е българската творческа мощ, способни да пречупят дори такъв човек като евреизирания българин, имаш самочувствието на белязан член на високо цивилизован народ.

***
Една "забранена" любов между българка и българин, студенти в чужбина, става причина за раждането на извънбрачно дете, което на часа бива осиновено от богати евреи. То расте и се възпитава като евреин до своята петнадесетгодишна възраст, когато попада в хитлеристки лагер. Излизайки оттам, научава, че осиновителите му са загинали, оставяйки му голямо наследство.

Но десет години по-късно става нещо, което с пронизваща сила осветява случилото се с него и с истинските му родители. За богатия наследник настъпват тревожни дни и нощи. Преди всичко той трябва да преодолее националното си чувство — от евреин да стане. . . българин! 

Но каква сила е необходима, за да го пречупи така, че един ден с все глас да заяви: "Аз съм по-богат от вчера. Аз си имам родина — България!"

Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Незначителна забележка към обложката.

бз-Децата-на-Хемус
Категория › Българска проза

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.