Френско-български учебен речник - минимум

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  13-1-2020
  •  14

Автор:Иванка К. Димитрова
Издателство:СУ "Св. Климент Охридски"
Страници:121
Корици:Меки
Година:1980
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Мн. Добро
Френско-български учебен речник - минимум: За студентите по право

Авторът се е ръководил от принципа не да изчерпи всички употреби на съответната дума, а да даде точния й превод, като на първо място е посочил най-типичното й значение в правния текст.

Тъй като преводът не винаги може да предаде точния смисъл на думата, на много места е даден пример, който илюстрира най-добре нейното значение.

В българската част, в скоби са дадени пояснения за отделните нюанси в значението на френските думи, обикновено когато няма примери.

В речника са избегнати интернационални думи, чието значение почти се покрива с това в българския език, както и производни думи с лесно доловим общ смисъл. Изключение правят някои термини, които представляват основни понятия в областта на правото и имат широко приложение - напр., saisir-сезирам, plaider-пледирам, usufruit-юзуфрукт и т.н.

Дялът на специализираната лексика и уточняването на нейната честотност и съчитаемост е определен със съдействието на група студенти от настоящите I и II курсове по право.

Лексическите единици са разположени в речникови статии,по азбучен ред,- като основната дума е отбелязана със звездичка. Посочено е най-характерното управление на глаголите във френски език.

Таблицата на съкращенията е дадена в началото на речника.

Така замислен, настоящият френско-български учебен речник представлява пръв опит у нас за изработване на лексически минимум по право. Предвид това, авторът ще приеме с благодарност всички отзиви и мнения на колегите специалисти от Университета и другите институти, с оглед неговото подобрение.

Български и френски език

Здраво книжно тяло, без забележки в текста.

ст-бз-Френско-български-учебен-речник-минимумВсе още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.