Учебен руско-български речник

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  11-1-2020
  •  7

Автор:Е. Гочева, В. Еленска
Издателство:Русский язык, Наука и изкуство
Страници:295
Корици:Твърди
Година:1990
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 170 / 220 Състояние: Мн. Добро
Български и руски език

ОТ ИЗДАТЕЛСТВОТО
Предлаганият «Учебен руско-български речник» е от серията руско-чуждоезикови учебни речници за чужденци, изучаващи руски език.

Учебният характер на речника се проявява както в подбора, така и в поднасянето на езиковия материал. Речникът съдържа 5 000 най-употребявани и актуални думи от съвременния руски литературен език, голям брой типични за съвременния руски език речеви конструкции, както и най-често употребяваните устойчиви словосъчетания. В речника не са включени остарели, простонародни, жаргонни и тясно специални думи.

При подбора на думите са взети под внимание: актуалният характер на изразяваното от думата понятие, честотата на нейната употреба, способността й да влиза В съчетания с други думи, възможностите й за словообразуване.

При подбора на словосъчетанията са взети под внимание основните особености на съчетаемостта в руския език, различията в руските и българските конструкции. Включените в речника словосъчетания показват характерното лексикално обкръжение на думите или типичната за дадената дума граматична конструкция.

В сравнение с обикновените руско-български речници в учебния речник се отделя повече внимание на странознанието. Широко е включена лексиката, даваща информация за характерните за съветската действителност явления на обществения и културния живот. Думите и словосъчетанията със страноведски характер, които са трудни за разбиране или нямат еквиваленти в българския език, се дават в речника с пояснения.

Включената в речника лексика е необходима за общуване в официална обстановка и в бита, за разбиране на предавания по радиото и телевизията, за четене на вестници, списания, художествена литература.

2-Учебен-руско-български-речник

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.