България. Граници на национално величие

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  10-1-2020
  •  30

Автор:Иван Стоянов
Издателство:Слово
Страници:19
Корици:Меки
Година:1994
Броя:1
ISBN:9544392343 Тегло (гр.): Формат: 220 / 280 Състояние: Мн. Добро
Помагало по история / Малка ученическа библиотека

Целта на предложеното издание е да се покажат териториалните обхвати на България от създаването и през VII век до очертаването на днешните граници след края на Втората световна война. Акцентува се най-вече на онези моменти, в които българската държава съумява да заеме действителното си място на Балканския полуостров, включващо териториите на трите класически български области Мизия, Тракия и Македония. 

В предложеното изложение няма и намек за оня национализъм, който изтъква превъзходството на един народ над друг. Но в него ще се открият нотки на другия национализъм, който обосновава правото на всеки народ на самостоятелно съществуване в естествените му граници, признати в различни времена от всички — и от приятели, и от неприятели. 

Ще се открие още и вътрешното непокорство на един народ, преживял горчивата съдба на многовековното чуждо владичество и родил преданията за Крали Марко, за трите синджира роби, за "турчин робини караше", за да докаже, че петвековното азиатско потисничество не може да се нарича "присъствие" и че контактът между ятагана на поробителя и главата на "гяурина" не трябва да се приема за контакт на две цивилизации.

Днес, в края на XX век, е напълно нереалистично да се мисли за промяна на българските граници. Но многострадалният народ, живеещ в тях, трябва да знае задължително кому какво е принадлежало на Балканите и кои са причините за днешните реалности. Ето защо предлаганото издание е предназначено за всички — ученици, студенти, учители, родолюбци.

Използваните карти са заети от най-реномираните исторически издания и те са съобразени с международните споразумения и договори, признати от България в различните периоди от нейното съществуване.

доц. к.и.н. Иван Стоянов

1-бз-България-Граници-на-национално-величие
Категория › История, археология

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.