София. Указател

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  29-12-2019
  •  50

Автор:Петър Пеев, Спас Мулешков, Христо Маринов
Издателство:Наука и изкуство
Страници:369
Корици:Твърди
Година:1965
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 175 / 120 Състояние: Добро
На улиците, булевардите, площадите, мрежата на градския пътнически транспорт и често търсените учреждения и заведения

Съставителите на настоящия указател са се ръководели от намерението да създадат пълно, удобно и с практическа стойност помагало, което да отговори на една назряла нужда. Въпреки положените от тях усилия поради големия обем, разнообразие и променливост на материала не е изключено наличието на известни непълноти и неточности. Невъзможно бе да се отразят в текста и особено в скиците и някои промени, настъпили по време на отпечатването на указателя. Но това са неща, които не намаляват практическата му стойност.

Издателството и съставителите ще приемат с благодарност всички критични бележки както по оформлението и подреждането, така и по някои фактически положения, за да ги имат пред вид при следващи издания.


Здраво книжно тяло. Тук-там подчертавано.

Указателят дава точни данни за местонахождението на улиците, площадите, булевардите, кварталите и местностите в София, като посочва най-близките до тях превозни средства и обслужващите ги пощенски станции. Той съдържа направените досега промени по наименованията на улиците, булевардите и площадите, административното деление на територията на столицата и присъединените към нея населени места и села. Запознава цялостно с градския пътнически транспорт — трамваи, тролейбуси и автобуси, с жп., авто- и аерогари, бюра за продажба на билети, платени паркинги, авто- и мотосервизи, бензиностанции и др. 

Дава адресите на по-важните административни учреждения, обществено-политически организации, комитети, клубове, културни домове, дипломатически представителства и др. Отбелязва и различните културни и исторически забележителности (музеи, паметници, библиотеки, изложбени зали, театри, кина и др.), комунално-битови заведения (хотели, ресторанти, бани, паркове и т. н.), здравни заведения и физкултурни съоръжения.

Илюстриран е със скици на трамвайните и тролейбусните линии, както и на жилищните комплекси в столицата. 

Снабден е и с карта на града. Имената на улиците са транскрибирани и на латиница. което позволява ползуването на указателя и от чужденци.

п-пътвводители-София-Указател
Категория › Пътеводители

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.