Речник на литературните термини

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  28-12-2019
  •  18

Автор:Тодор Беров
Издателство:Хирон
Страници:309
Корици:Меки
Година:б.г.
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. Добро
Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Забележка към корицата.

ПРЕДГОВОР
Настоящият речник е предназначен за ученици, студенти и преподаватели, за всички, които желаят да повишат общата си литературна култура. Направен е опит да се преодолее почти полувековната у нас догматична идеологизация на някои основни литературни категории като "съдържание и форма", "реализъм", "художественост", "образност" и т. п., характерни в една или друга степен за излезлите през този период само два литературни речника. В тях липсват най-новите постижения на литературознанието, придобилите световна известност направления като "нова критика", интерпретационната и херменевтичната школи, семиотичният структурализъм и др.

Речникът съдържа всички основни литературоведски понятия и термини, без да има претенция за енциклопедичност. 

Изоставена е етимологическата обремененост на литературната лексика и излязлата от употреба или нямаща пряко отношение към литературознанието нейна част. Илюстриран е богато с примери от световната и българската литература и е снабден с кратка библиография върху съвременната литературна теория.

Включени са и специфичните за развитието на българската литература понятия.

За най-общите литературни категории преднамерено са избегнати авторитарността и категоричните дефиниции. Така речникът ще служи едновременно за справочник и консултация, за четене и размисъл, за стимул към повече информация. 

Целта ни е той да бъде компас В типологията и структурите на огромното разнообразие на художествената литература. Предлагаме го на читателя и като ориентир в богатството, във вълнуващата и възвисяваща красота на сътворения от нея поетичен свят.
Авторът


2-Речник-на-литературните-термини

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.