Избрани творби. Том 2 {Николай Лесков}

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  22-12-2019
  •  67

Автор:Николай Лесков
Издателство:Народна култура
Страници:480
Корици:Твърди
Година:1979
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Мн. Добро
НИКОЛАЙ ЛЕСКОВ
иЗбрани творби том втори •

ЗАПАДНАЛИЯТ РОД
Семейна хроника на князете Протозановн

ГЛАВАН, ЩО ОТ СМЪРТТА СЕ НЕ БОЕШЕ •

ЛЕВАКЪТ 

ХУДОЖНИКЪТ ГРИМЬОР 

ЧОВЕК НА ПОСТ 

3АЕШКО УБЕЖИЩЕ

Приеа от рускщ ФИЛИП ГИНЕВ

НАРОДНА КУЛТУР А 
СОФИ Я 1979

*******
Обширната и дълбока панорама на живота в дореволюционна Русия, която рисува Лесков, в том II от негови избрани творби придобива още по-ярки багри. 

Тук читателите ще се запознаят с битово-психологическия му роман "ЗАПАДНАЛИЯТ РОД" и няколко новели и разкази. Сам авторът нарича романа "любима работа" може би защото тя надзърва най-дълбоко в света на родовото дворянство, показва неговата обреченост и социалните процеси, които неминуемо извеждат към едно революционно реформиране на обществото. 

Включени са още: "ГЛАВАН, ЩО ОТ СМЪРТТА СЕ НЕ БОЕШЕ"; "ЛЕВАКЪТ" — най-често превежданата на чужди езици творба; "ХУДОЖНИКЪТ ГРИМЬОР" — новела за светлата и чиста панорама на живота в дореволюционна Русия, която рисува Лесков, в том II от негови избрани творби придобива още по-ярки багри. Тук читателите ще се запознаят с битово-психологическия му роман "ЗАПАДНАЛИЯТ РОД" и няколко новели и разкази. Сам авторът нарича романа "любима работа" може би защото тя надзърва най-дълбоко в света на родовото дворянство, показва неговата обреченост и социалните процеси, които неминуемо извеждат към едно революционно реформиране на обществото. 

Включени са още: "ГЛАВАН, ЩО ОТ СМЪРТТА СЕ НЕ БОЕШЕ"; "ЛЕВАКЪТ" — най-често превежданата на чужди езици творба; "ХУДОЖНИКЪТ ГРИМЬОР" — новела за светлата и чиста любов; "ЧОВЕКЪТ НА ПОСТ" — може би най-остра-та по своята критична насоченост срещу системата на Николай I. Томът завършва със "ЗАЕШКО УБЕЖИЩЕ" — последната творба на писателя, непечатана приживе по цензурни съображения. Тя искри от народен хумор, от красотата на едно зряло художествено мислене.

1-Николай Лесков-2

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.