Празник в Бояна

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  27-5-2019
  •  114

Автор:Стоян Загорчинов
Издателство:Народна култура
Страници:260
Корици:Твърди
Година:1966
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Добро
Празник в Бояна - Стоян Загорчинов

Чудни стенописи е създала майсторската ръка на един неизвестен зограф. Творческият плам на големия художник-новатор е увековечил образите на отдавна изчезналите от лицето на земята хора, вдъхнал им е вечен живот. За този неизвестен художник — Илия, авторът е написал романа.

Боянският майстор едновременно е следовник на един голям иконописен стил — византийския — и новатор, който още в средата на XIII столетие предусеща идващия Ренесанс. Реалист и голям портретист, зографът смесва два свята — небесния, според вярванията на средновековния човек, със земния. Той обича и тая любов, която остава неосъществена, го вдъхновява да създаде с голямо майсторство стенописите на Боянската църква.

Писателят е извлякъл целия материал на повествованието си само от стенописите, в които е намерил вярна и убедителна правда за съвременния читател.

В новото издание на »Празник в Бояна“ авторът е обогатил образа на Илия, внесъл е нови сцени, които допринасят за правдоподобността и емоционалността на повествованието.

Здраво книжно тяло, без забележки в текста, позакъсана и пожълтяла обложката от времето.

1-Празник-в-Бояна
Категория › Исторически романи

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.