Загадката на Стоунхендж

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  23-5-2019
  •  48

Автор:Дж. Хокинс, Дж. Уайт
Издателство:Наука и изкуство
Страници:204
Корици:Твърди
Година:1983
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. Добро
Загадката на Стоунхендж / Дж. Хокинс, Дж. Уайт

СЪДЪРЖАНИЕ
Въведение . 3
Предговор на автора . . . 11
Глава 1. Легендите 13
Глава 2. Строителите ’ . . 40
Глава 3. История 52
Глава 4. Методът 74
Глава 5. Други * . 88
Глава 6. Първи мисли 103
Глава 7. Изчислителна машина 112
Глава 8. Откликът 134
Глава 9. Затъмненията 143
Глава 10. Игра на числа 160
Глава 11. Заключителни мисли 171
Приложение А Стоунхендж разчетен 179
Приложение Б Стоунхендж —компютър от неолита 185
Приложение В — Калениш — шотландският Стоунхендж 195

***
ПРЕДГОВОР НА АВТОРА
По един или друг начин есєки посетител на Стоунхендж се запитва какво е било неговото предназначение. По грапавите каменни блокове няма изписани слова на посвещение, няма строителни указания, няма никакви следи от писмо. Ето защо думата «разчетен» се нуждае от някои обяснения.*

Както ще стане ясно от тази книга, в разположението на каменните блокове, в редуващите се основни планове на съоръжението, както и в избора на самото място дори, може да се открие богата информация. Много може да се прочете в Стоунхендж, без да се търси помощта на древни или съвременни слова. Стоунхендж представлява уникален тайнопис, чието разчитане спомогна да разберем мисленето на праисторическите хора. Дотогава, докато допускахме да бъдем напътствани само от смътни легенди, далечното минало изглеждаше неузнаваемо. Сега вратата към праисторията може би вече е открехната.

В течение на последните две години у мен Лека-полека назря следната работна хипотеза: ако аз съм в състояние да за-

бележа някакви съответствия, взаимозависимости или функционални предназначения на различните части от Стоунхендж, в такъв случай тези факти трябва да са били известни и на неговите строители. Воден от тази хипотеза, аз обходих най-невероятни пътища. Оценена сега, хипотезата ми е твърде консервативна, защото допуска, че строителите на Стоунхендж са на едно ниво с мен, но не и по-интелигентни от мен. Много факти, като например петдесет и шестгодишния цикъл на затъмнение, не бяха известни нито на мен, нито на другите астрономи, ала при разчитането на Стоунхендж бяха открити, или по-точно — преоткрити.

Не може да има съмнение, че Стоунхендж представлява своеобразна обсерватория — безпристрастната математика на вероятностите и движението на небесната сфера говорят в полза на моето твърдение. По своята форма този паметник е находчива изчислителна машина, ала дали някога е била употребявана? Като учен на подобен въпрос аз не мога да отговоря. Но в моя защита може да се каже, че нищо не пречи с такъв скептицизъм да се удостоят проучванията и на други изследователи на древността. Дали действително е необходимо да съзрем следи от устни по ръба на чаша, кръв по острието на кинжал и искри, изхвръкнали
* Точният превод на английското заглавие е .Стоунхендж разчетен*. На български език книгата излиза под заглавието .Загадката на Стоунхендж'.

Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Позахабен външен вид.
1-Загадката-на-Стоунхендж

Категория › Мистика и загадки

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.