Гръцкото съкровище

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  23-5-2019
  •  194

Автор:Ървинг Стоун
Издателство:Отечествен фронт
Страници:411
Корици:Твърди
Година:1989
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 145 / 245 Състояние: Мн. Добро
Гръцкото съкровище. Ървинг Стоун

Текст от обложката на книгата:
Твърде рядко читателят може да намери в един роман подобно сполучливо съчетание на странна любов, приключения и основаването на една нова наука: археологията.

София Енгастроменос е 17-го-дишна, когато в живота й настъпват неочаквани събития. X. Шлиман, 47-годишен, приел американско поданство, за да получи развод от жена си в Русия, пише на свой приятел в Атина, да му намери за съпруга гъркиня, за да го вдъхновява при търсенето на Троя и царските гробници в Микена. X. Шлиман е направил огромно състояние в Русия и Америка по време на златната треска в Калифорния. Решава да посвети останалата част от живота си на разкопаването на Троя, която според учените не съществува. Той обаче знае точно къде е градът на Приам, защото Омир е посочил в „Илиада-та“ мястото му. Много учени поддържат също, че и Омир никога не е съществувал. Шлиман настоява упорито, че знае къде се намират и царските гробници, останали от Микенската цивилизация, макар че всички гърци са уверени, че в Микена няма нищо, защото стотици години златотърсачи и иманяри са копали на акропола.

Археолозите и историците в миналото рядко са напускали кабинетите и библиотеките си. Шлиман, който няма специално образование, решава да отиде с бъдещата си жена направо да разкопава градове, съществували много преди новата ера. Преживяванията на Шлиман и София не са само интересни и драматични. Работата им е съпътствувана непрекъснато от опасности и разочарования. Въпреки огромните си открития Шлиман получава обидни
епитети на всичките 18 езика, които използува при разкопките си. Той е имал и защитници, сред които най-последователни са жена му и английският министър-председател Уилям Гладстоун.

„Гръцкото съкровище“ е още един роман на познатия ни майстор на романизираната биография Ървинг Стоун. Той представя героите си така, че читателят не остава безразличен към тях и достигайки последната страница на романа, трудно се разделя с него, като същевременно изпитва дълбоко удовлетворение.

СЪДЪРЖАНИЕ

Книга първа ТРЯБВА ДА ВЯРВАШ! 7

Книга втора ГЪРЦИЯ - РОЖБА НА ЛЮБОВТА НА БОГ И ЗЕМЯТА 49

Книга трета КОЛЕЛОТО СЕ ЗАВЪРТА 95

Книга четвърта СВЕЩЕНОТО МЯСТО 134

Книга пета ТРОЯ? 183

Книга шеста МОСТ ВЪВ ВРЕМЕТО 231

Кннга седма МИКЕНА 281

Книга осма ЗА ЗРЕЛОСТТА Е НУЖНО ВРЕМЕ 338

Книга девета ПЪТ КЪМ БЕЗСМЪРТИЕТО 393

Бележка на автора 409


1-Гръцкото-съкровище-Ървинг-Стоун
Категория › Чужда проза

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.