Бай Ганьо, жив ли си

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  21-5-2019
  •  110

Автор:Иля Велчев
Издателство:УИ "Св. Климент Охридски"
Страници:271
Корици:Твърди
Година:2006
Броя:1
ISBN:9789544233778 Тегло (гр.): Формат: 175 / 245 Състояние: Отлично
Бай Ганьо, жив ли си? Черна комедия - Иля Велчев

В ЧУДНИЯ И СТРАШЕН СВЯТ ИМА ЕДНА СТРАНА - нито най-щастливата, нито най-тъжната. Красива е - има си и зелени планини и синьо море. Има си и златно жито и сладка вода. Много е красива -не че няма и други красиви страни. Ама за хората, които са й деца, тя е най-красивата. И в това няма нищо обидно за другите страни, нали?

Тази страна не е само красива, много е тъжна, много е грабена и лъгана, и от чужди, и от свои. От кои повече ли? Няма значение, защото една майка най я боли за лошите й деца. Не че няма и други тъжни страни, които също са грабени и лъгани от чужди и свои. Може дори да са още по-тъжни и с още по-лоши деца, но това не прави никого по-щастлив.

Как се казва тази страна ли? Казва се... Ш-ш-шт! Ох, леле - майчи-це! A-а, тука вече става трудно. И не заради някое доносническо ухо или някой надут местен глупак. А защото сърцето ти спира свито - как да й кажеш милото име, чисто и свято като божията сълза, като се раждат в нея не само герои, но се пръкват и едни такива, такива човекоподобища... че те е срам да се назовеш техен съотечественик и ти се иска да те няма. Е, като толкова много те гневят, хвани ги за яката и с един як ритник ги прати в миналото. Лесно е да се каже, трудно е да се направи. Щото тези човекоподобища дяволската сила на келепира ги храни. Келепирът ги храни, както земята храни Антей. Тъкмо ги пообезсилиш, а да се усмихнеш задъхан, а те още по-дебели и силни стават.

И те яхват отново - дий нещастник, дий - наш е живота! Наш! Яка ти гърбина - моето е мое, и твоето е мое! И си сбираш изпочупените зъби, напъваш се по нанагорното под товара им, а отстрани тихичко плаче за тебе твоята сянка. Тъничка слаба надеждица, че все някога, ако не теб, твоите дечица ще ги огрее слънцето. И няма да са добичета, а орли. Орли...

Здраво книжно тяло, без забележки в текста.

1-Бай-Ганьо-жив-ли-си
Категория › Хумор и сатира

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.