Психотерапия - на игра и наистина

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  20-5-2019
  •  90

Автор:Владимир Бостанджиев
Издателство:Кибеа
Страници:293
Корици:Меки
Година:2009
Броя:1
ISBN:9789544744281 Тегло (гр.): Формат: 165 / 235 Състояние: Мн. Добро
Психотерапия - на игра и наистина / Владимир Бостанджиев

Второ преработено издание (2009 г.) - Нечетена книга.

ПРЕДГОВОР
„ПСИХОТЕРАПИЯ - НА ИГРА И НАИСТИНА“ съдържа разкази и интервюта за решаване на психологични проблеми в основни области от житейския опит. Преработката за второто издание подчертава водещите идеи в книгата. Процесът на решаване се определя като създаване на връзка между целта и средството за нейното постигане и нищо друго. Анализът на цели и средства е познат метод, но включването му в това определение позволява да преценяваме решенията обективно в рамките на действието, вместо да ги обясняваме като вътрешно преживяване, изразявано с думата „искам“. Идеята, че принципите за решаване са универсални, подобно на законите на логиката, представена за пръв път през 1997 г. в книгата на Владо Бостанджиев „Езикът, който лекува“, свързва отделните случаи в убедително изследване как можем да бъдем сигурни в преценките за хората и за своето поведение. Всеки разказ в първата част съдържа решение за едно завършено дело. Терапиите в раздела „Решения за любовта“ разкриват изненадващ потенциал. Разделът „Решения за семейството“ дава знания за възпитанието и партньорството. В раздела „Решения на времето“ намираме диагноза на обществото. В раздела „Терапии с неочакван край“ се разкриват парадоксални решения. Статията „Терапия чрез решения“ в края на първата част улеснява лекарите в избора на поведение към тревожните пациенти.

Интервютата, представени документално във втората част на книгата, разкриват същността на терапията. Още със създаването му през 80-те години от Стив де Шейзър и Инсу Берг подходът „фокусиране към решения“ се разпространява в Европа. В България през 1994 г. го въвежда Антон Кършушски, организира се обучение, а през 1997 г. 6 София се провежда Европейска конференция по фокусирана към решения кратка терапия.

На същата конференция Владо представи книгата си „Езикът, който лекува“, в която за пръв път в България описа реална психотерапевтична практика. Сега той обобщава двадесетгодишен опит в своя система, която нарича „терапия чрез решения“.

Решенията възникват преди около петдесет хиляди години с появата на речта в първобитните ритуали, преживявани като действие на магически сили. При създаването на писменост и държави преди около пет хиляди години решенията стават привилегия на царете, като наместници на божията власт. Към I век от н. е. решенията се интернализират и съзнават като ядро или същност на личността. Едва в наши дни човешката история започва да се разбира като развитие на системи за вземане на решения.

За този глобален процес авторът предлага термина „солуциогенеза“ (solutiogenesis). Прочитайки книгата, всеки ще се убеди, че такъв процес съществува и заслужава това име, без аналог в социалните теории. Мистичните и религиозните вярвания, специфични за всяка култура, и независимото научно мислене се разглеждат като системи за вземане на решения. Това свое виждане авторът определя като „солуционизъм“ (solutionism).

Какви социални системи ще решат жизненоважните задачи за опазване на околната среда, защита от природни катаклизми, преодоляване на глада и войните? Както отбелязва Херберт Уелс в края на книгата си „Кратка история на света“, човечеството трябва да се опомни или ще загине. Теоретичният синтез въз основа на оригинална практика убеждава, че анализът на цели и средства може да бъде както терапевтичен и възпитателен метод, така и всекидневен начин на мислене, който търси решения за по-добър живот.
Дои. Христо Попов

1-Психотерапия-на-игра-и-наистинаКатегория › Психология

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.