Родена съм гъркиня

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  17-5-2019
  •  200

Автор:Мелина Меркури
Издателство:БЗНС
Страници:276
Корици:Меки
Година:1986
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 145 / 200 Състояние: Мн. Добро
Родена съм гъркиня - Мелина Меркури

НАПИСВАЙКИ ТАЗИ КНИГА, Мелина Меркури изигра една от най-добрите си роли и изпя една от най-хубавите си песни, покато я чете, човек все чува „Децата на Пирея", пред очите му е все нейното момиче от „Никога в неделя ..

И все е Гърция — от Коринт до Патра — със синьото и безкрайно небе, белязано още в древността с белега на демокрацията и Микена, където още чуваме звъна на оръжия и тропота на конски подкови и виждаме силни мъже — тръгнали заради една жена свят да обръщат...

Тази книга е родена от обич към живота и към свободния човек. И от гняв срещу всички, които посягат към тях... Като всичко, което е ;шченато с обич, тя е силна книга.

Първите й страници те придърп шт към себе си, хващат пеша на душата ти и те повеждат по старите и славни пътища на нашата южна съседка, за да те запознаят с детството и зрялата сила на една забележителна жена, актриса и гъркиня. И когато свършиш да четеш, си вече влюбен. В Мелина и в Гърция.

Защото Мелина — това е Гърция. Гърция — това е Мелина.

Демократичният порив на книгата споделя и подчинява цялото битие на гъркинята. Едно ще се промени, друго ще дойде, този зов на свободния човек — независим да бъде, да има всеки право на слънце, на парче хляб и на обич — той е вечен...

Френската писателка Колет написа за Мелина:

„Тя само трябва да вдигне клепките си и ето го АкрополіГ

Точно така, както запее ли Едит Пиаф — ти чуваш Франция. Както, ако разтвориш „Записките" на Захари Стоянов — виждаш България. Както Лев Толстой и Пушкин са Русия.,.

Мелина Меркури притежава по нещо от всички тях. И от пееческа 
та неповторимост на Пиаф, и от гневното родолюбив на Захари, и от широтата на Толстой и Пушкин...

Любое и страдание, мъжество и нежност, мекота и непокорство, пари и бедност, горещо и студено, събрани в едно, превърнати в Родина. Това е Мелина... Едно от най-красивите и обаятелни предизвикателства, родени под това южно небе, веднъж като жена, още веднъж като гъркиня. Събрани заедно, те правят едно ново — то пък, за да ни покаже колко силно мооюе да бъде женското обаяние, съчетано с отговорка памет към костите на деди и на Отечество. И че страшен е фашизмът. Но и жалък... когато срещу него се изправят хора с обич, с доблест и гняв!

Може читателят да не е съгласен с едно или друго в тази книга-изповед. Затова сме хора — да се различаваме.

Но тази книга преди всичко друго ни внушава и ни уверява в могъщата сила на обичта.

Обичата, която ни е толкова потребна...

Книгата излиза в подходящо време. По-подходящо едва ли би могло да бъде. На земята ни има и вода, и хляб, и покрив за всички!

Обич ни трябва!

Такава като обичта на Мелина към Гърция. Ако всички жени по земята поне наполовина от нея обичаха своите Гърции, ако поне половината от тях можеха така да рипнат срещу братята и синовете си, срещу своите мъже и любими — да хванат ръцете им, да ги отместят от спусъка, да ги извият на кръста, вместо да маршируват, да ги накарат да танцуват сиртаки, война не може да има...

Чувате ли го, жени и майки, Мелина хвърли ръкавицата. Това значи децата ви и техните деца, децата на техните деца и още, и още — да се радват на слънцето, да танцуват танците си, да изпеят недопетите песни на своите бащи и батковци, загинали от злото, навред по тази земя. ..

И Мелина каза: „Родена съм гъркиня!“

Нека ние кажем: „Родени сме за обичI“

МАРКО СЕМОВ
София, август 1986

1-Родена-съм-гъркиняВсе още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.