Златният храм

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  10-4-2019
  •  41

Автор:Юкио Мишима
Издателство:Труд
Страници:278
Корици:Твърди
Година:2005
Броя:1
ISBN:8498191009 Тегло (гр.): Формат: 135 / 200 Състояние: Отлично
Неизползвана книга.

Поредица "Златна колекция ХХ век". № 7

Кинкакуджи - Златният храм, ще изгори. И вече нищо не ще застане между Мидзогучи - главния герой - и живота. Ще настъпи краят на раздвоението, на терзанията, на душевните мъки. Прекрасното, чийто символ е Златният храм, ще загине; душата на бедния будистки послушник ще възстанови хармонията с околния свят... Какво е животът, лишен от Прекрасното? А и какво е Прекрасното? Нека опитаме да намерим отговорите в самия роман, с право наричан естетически манифест на Юкио Мишима.

Г. Чхартишвили
Фотография:©Тіт Hall/Photodisc Дизайн:Lа Repubblica - Italia

***
Юкио Мишима, псевдоним на Кимитаке Хираока (1925-1970), се ражда в Токио в образовано и строго семейство, което го отглежда според древната японска традиция. Въпреки съпротивата на баща си, още като млад той се посвещава на писането, което възпитава със страст и решимост. Създава много произведения, които варират от поезията до романа, от театралния текст до есето. Дипломиран юрист, той много пътува на Запад, но оформя своя стил на живот съгласно суровите предписания на древните самураи. Първият си голям успех постига през 1949 година с романа „Признанията на една маска ".

С известността, която получава от произведенията си, той става не само прочут писател, но също и публична личност, представяща противоречията на своята страна. Неговият напрегнат и страдалчески живот завършва едва на 45 години с драматично самоубийство.
Категория › Чужда проза

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.