Руско-български речник по строителство и архитектура

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  9-4-2019
  •  81

Автор:Г. Карагьозов, Я. Лазаров, Т. Минчев, Е. Момиров, Х. Рашенов,
Издателство:Техника
Страници:435
Корици:Твърди
Година:1985
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. добро
Речникът съдържа около 31 000 термина от различните области на строителството и архитектурата.

Предназначен е за научни работници, проектанти, строители, специалисти по научно-техническа информация, преводачи, учащи се.
(®) Георги В. Карагьозов
 Яко И. Лазаров 
Тодор X. Минчев 
Емил Л. Момиров 
Христо А. Рашенов, 
1985
c/o Jusautor, Sofia

***
ПРЕДГОВОР
С непрекъснатото разширяване на двустранното сътрудничество в областта на строителството между СССР и НРБ възникна необходимост от руско-български строителен речник. Въпреки близостта между българския и руския език и сближаването на руската с българската строителна терминология все пак двата езика се различават и се налага използуването на специализиран речник. Досега тази необходимост се задоволяваше частично от съществуващите общи и политехнически руско-български речници, в които строителната терминология е застъпена сравнително ограничено. Включените в предлагания речник термини отразяват съвременното състояние и тенденции на терминологията в различните области на строителството и архитектурата и спомагат за запълването на тази празнина.

Речникът съдържа около 31 000 термина от следните области на строителството: териториално и селищно устройство; благоустройство; архитектура; строителни материали и изделия; строителни конструкции; инсталации, обзавеждане и съоръжаване; сгради и строителни съоръжения; строителни машини; механизми,устройства и инструменти; строително проектиране; технология, организация, управление и икономика на строителството. Включени са също и термини от инженерна геология, геодезия, фотограметрия, картография.

При съставянето на речника са използувани международни и национални нормативни документи, терминологични, енциклопедични и други речници и справочници и специализирана литература по строителство и архитектура.

Речникът е изготвен от колектив в състав (по азбучен ред): ст. н. с. инж. Георги В. Карагьозов, инж. Яко И. Лазаров, доц. Тодор X. Минчев, арх. Емил Л. Момиров и ст. н. с. инж. Христо А. Рашенов.

Авторският колектив се надява, че речникът ще намери широко приложение в теоретичната и практическата дейност на българските и съветските специалисти в областта на строителството и архитектурата.

Всички забележки и предложения молим да бъдат изпращани на адрес: ДИ «Техника“, бул. Руски б, 1000 София.
Авторите

Забележка: Без подчертавания, има кръгли сини печати.

2-Руско-български-речник-по-строителство-и-архитектураВсе още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.