Нилс Хенрик Абел

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  25-3-2019
  •  161

Автор:Ойстейн Оре
Издателство:Наука и изкуство
Страници:282
Корици:Твърди
Година:1970
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. добро
Нилс Хенрик Абел: Един изключителен математик / Ойстейн Оре


СЪДЪРЖАНИЕ
Глава първа Семейство и детство
1. Пасторите Абел 7
2. Катедралното училище 28
3. Един вдъхновяващ учител 36
4. Смъртта на бащата 42
Глава втора В университета
5. Първите университетски години 54
6. Пътуване до Копенхаген 65
7. Държавна стипендия 78
Глава трета Пътуване из Континента
8. Зима в Берлин 88
9. Разбита надежда 99
10. Пътешествие с Кейлхау 42
11. До Италия през пролетта 123
12. Математиците в Париж '41
13. Тревожно очакване 155
Глава четвърта Завръщането
14. В родината 176
15. Въпросът за приоритета 189
16. Надежди и разочарования 201
17. Зората на славата 213
18. Краят 226
Глава пета Епилог
19. Възхвала и упрек 238
20. Търсенето на един ръкопис 256
21. Паметници на гения 273

***
Малки учени споделят славата, която има е съвременната математика Ниле Хенрик Абел. Неговите идеи и резултати са известни днес на всички матемаката описва живота на талантливия млад
чиито научни постижения бяха напълно признати едва след преждевременната му смърт. Книгата третира и вечния проблем как да се открие геният и как да се облекчи неговият път.

Абел е роден през 1802 г. във Финъой, разположен на малък остров край норвежкия бряг. Баща му бал свещеник и политически деец с национално значение, но постепенно семейството западнало, като достигнало до нравствен упадък. Издръжката на Абел като студент била поета от неговите професори, убедени в необикновените му способности. Абел получил държавна стипендия, за да пътува и учи на континента, и осемнадесетте месеца, които прекарал в Германия, Италия и Франция, били най-щастливият период в живота му.

Когато Абел се завърнал в Норвегия, той получил само временно място и през последните години на живота си живял е големи материални затруднения. Въпреки това обаче той продължавал да пише вдъхновени математически статии, които му създали слава сред европейските математици. И когато бил вече пред прага на тъй дългоочакваното материално обезпечение, умрял от туберкулоза на двадесет и шест години.

Животът на Абел е станал предмет на няколко книги, издадени е скандинавските страни, Франция и Германия, но авторът на тази биография — О. Оре — използува много нови данни, съдържащи се в лични писма, официални документи и вестници, получени от различни европейски I източници.

О. Оре е професор по математика в университета в Яле. Той е автор на още няколко книги, между които „Kap- J дано — ученият-комарджия", издадена от „Принстън Юнивърсити прес", и „Теория на числата и нейната история", издателство „Макгро-Хил". Публикувал е и много статии в научни списания.


1-Нилс-Хенрик-АбелКатегория › Математика

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.