Какво разказва белият лист

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  23-3-2019
  •  146

Автор:Ева Соколова
Издателство:Отечество
Страници:28
Корици:Меки
Година:1977
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 205 / 305 Състояние: Много добр
Научно-художествена, първо издание. Художник - Илия Саръилиев     

ЗА ЛЮБОЗНАТЕЛНИТЕ
Из историята на хартията

Колко просто е днес да узнает за последните открития в науката, да преживееш минали исторически събития, на които не си бил свидетел, да заживееш с приключенията на Том Сойер, които са били описани от Марк Твен още преди сто години. Просто е, защото съществуват книгите, защото хората на нашето столетие разполагат с хартия, на която може да бъде консервирано всичко, казано и направено в миналото.

Но винаги ли е било така? Откога човекът се радва на удобствата, които му създава хартията ?

В своите спомени, в които търсеха утеха за сполетялата ги участ, обидените листа от тетрадките на Иво и Данаил с гордост споменаха за хилядолетната си история. Наистина ли хартията е толкова дълголетна? Коя е нейната родина? Защо все пак истинският ù триумф се свързва с XVIII — XIX векове?

Много, невъобразимо много отдавна, преди около 6000 години, жителите на някои стари цивилизации са търсили начини да оставят на поколенията своя опит и знания. Писарите на Хема — страната на древните египтяни, с помощта на разцепени тръстикови пръчици изписвали със своето сложно писмо — йероглифите, хиляди рецепти за приготвяне на вино и балсами, бои и стъкло, за преработване на кожи, метали и др., върху така наречените „папируси“. За да се снабдят с този прародител на хартията, те изсушавали сърцевината на високите стебла на растението папирус. По-късно, около 3000 години преди новата ера асировавилонците дълбаели своите клинообразни знаци върху глинени плочки, които събирали в специални библиотеки.

Едва през II век от новата ера китайският майстор Цай Лун създал първия къс хартия. Така родината на хартията станал древен Китай. Китайските майстори стривали в хавани кори от черничеви дървета и разбърквали получения материал с вода, докато се образува влакнеста каша. След това изливали тази каша върху копринени cumà. Част от водата се просмуквала през копринения плат и изтичала, а друга се изпарявала. Дългите целулозни частици, разположени по определин начин в грубата дървесна тъкан, сега се прегрупирали и образували плоскостта на тънкия лист хартия.

Дълго време китайците единствени притежавали тайната на хартията. Едва в началото на VI век за нея узнали японците. След това тя проникнала сред някои други азиатски народи, за да се добере до Европа чак през X—XI век. Първата европейска държава, в която започнало изготвянето на хартия, била Испания. Но и тук производството било толкова примитивно, както в малката работилница на Цай Лун. Променили се само изходните суровини — недостатъчните в Европа черничеви клони били заменени с различни памучни и ленени отпадъци.

Първият прелом в съдбата на хартията настъпил през XV век, след като Йохан Гутенберг изобретил книгопечатането. То изисквало големи количества хартия, каквито хаваните и копринените сита — „апаратурата“ на Цай Лун и на неговите европейски последователи, не успявали да произведат. Така постепенно самият живот наложил изобретяването на първите машини за получаване на хартия. Съвременниците на XV111 век нарекли тези първообрази на днешните машини „излишна измислица“, но именно те поставили началото на масовото производство на хартия. Оттогава започва и нейната истинска история.

А настоящето на хартията? За него може да се говори като се използуват многоцифрените числа. Днес в специалните каталози се описват над 600 вида хартия, различаваща се по вид, тегло, здравина, издръжливост спрямо различни въздействия. Огледай се наоколо! Помъчи се да си представиш един ден без хартия!

Наистина, хартията е постоянен спътник на човека! Тя е незаменим спътник на човешкия прогрес!
                                          
Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Незначително позахабени корици.

1-Какво-разказва-белият-лист
Категория › За най-малките

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.