Теоретична астрономия

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  14-3-2019
  •  41

Автор:Никола Бонев
Издателство:Наука и изкуство
Страници:465
Корици:Твърди
Година:1961
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 160 / 230 Състояние: Отлично
Теоретична астрономия: Основи на небесната механика - Никола Бонев

Второ преработено издание + налично приложение (карта), обикновено липсва.

ПРЕДГОВОР КЪМ ВТОРОТО ИЗДАНИЕ
Отпечатаният през 1947 г. в първо издание мой учебник по теоретична астрономия се появява сега във второ издание.

Направени са някои допълнения. Добавени са още няколко исторически бележки. Историята на всяка наука е интересна. Това важи особено много за астрономията. Дори грешките и заблужденията на великите хора са интересни и поучителни. Защо тези велики хора понякога са се заблуждавали ? Този въпрос трябва винаги да си поставяме, когато изучаваме тази велика и възвишена наука.

Добавка е направена и във връзка с критическите скорости при различните небесни тела. Тази добавка се отнася за изкуствените спътници и астронавтиката. Тя е повече от необходима сега, когато навлязохме в епохата на междупланетните пътешествия. Изкуствените спътници и планети най-ясно доказаха, че действително няма никаква съществена разлика между „земни“ и „небесни“ тела и явления. Подчертана е огромната заслуга на съветската наука и техника в тази област. Теоретичната астрономия и небесната механика станаха вече, така да се каже, „опитни“ науки.

Добавки са направени най-после във връзка с астрономическите проверки на релативната теория. Трябваше да се даде съвременното състояние на този важен въпрос.

Нека подчертая накрай, че настоящият учебник заедно с учебниците по обща астрономия (1940, 1953) и астрофизика (1953, 1956) представлява всъщност едно цяло.

София, 25 юли 1960 г.
Н. Бонев


1-Теоретична-астрономия
Категория › Физика и астрономия

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.