История на танковите войски в България 1935-2015 година

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  13-3-2019
  •  37

Автор:Янко Рошкев
Издателство:Военно-географска служба
Страници:208
Корици:Меки
Година:2015
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 240 / 160 Състояние: Много добр
Ако искате ga научите истината за Танковите войски в България в контекста на световното военно развитие. Ако искате да чуете думи тежки, предизвикващи гордост и болка, тъга и надежда. Ако искате да прочетете за славата и величието на танкистите и опита на политиците да ги наместват в решаващите политически събития на страната, то книгата „История на танковите войски в България“ ще Ви даде отговор.

Това е книга на офицер танкист, който в продължение на 20 години само в танковия строй извървява стръмния и не лек път, стъпка по стъпка, като командир на плътни формирования - танков взвод, рота, батальон и бригада и то на вече несъществуващата елитна Девета Горнобанска танкова бригада в София.
Това е изповед за съдбата на човека в униформа, назначен от първия цивилен министър на отбраната след демократичните промени през 1989 година за командир на танково съединение, удостоен и отказал да учи в Генералщабна академия на Русия, обикнал Атлантическата идея и борещ се за нейното утвърждаване в България.

Авторът на историята о.р. полковник Янко Рошкев през 1975 г. завършва BHBV „Васил Левски“, като офицер танкист - строеви, през 1983 г. ВА „Г. С. Раковски“, през 1997 г. кратък курс на НАТО в Рим и езиков курс в Канада, а през 2004 г. и Стратегически курс. От 1975 до 1995 година служи в 9 тбр - София, след това служи 3 години като началник на отдел „Бойна подготовка “ на Първа армия, 2 години в Канцеларията на заместник - министъра на отбраната по военната политика и интеграцията с НАТО. От 2000 до 2008 г. служи 8 Инспектората на министъра на отбраната, като Държавен инспектор на Сухопътните войски и началник на отдел „Подготовка на Войските и силите“.

Форсиране на р. Струма

***
Историята е написана в чест на 80-годишния юбилей от създаването на танковите войски в България 1935 -2015 година. Времето налага да се напишат думи тежки, предизвикващи гордост и болка, тъга и надежда. Гордост от направеното, болка от изгубеното. Тъга от начина на пропиляването, от отказа да бъдат модернизирани или закупени нови, съвременни танкове. Надежда, че с една обща позиция на танкистите и, подчертавам, говорейки в един глас, изразявайки едни и същи принципи и стигайки до едни и същи заключения, искаме да бъдем чути от политиците, държавните и военните ръководители. И да кажем на народа, че идва един момент, в който танковете могат да потрябват. Знам, че това ще предизвиква оживление в някои среди, но има ситуации, при които е необходимо да се действа, докато не е станало късно. Ако съществуването на танковите войски е ценност, то би трябвало да се познават имената на всички военни лидери, които са я отстоявали или са пречели на съхраняването й.

Три са най-рисковите професии, в която и да е армия: на военните пилоти, на подводничарите и на танкистите. Вярна ще остане максимата „Всяка майка танкист не ражда, но която роди - не повтаря.“ Прекланям се пред военните танкисти, които дадоха живота си във военни и мирни дни в мисли за родината. Подкрепям с душата си мъките и униженията на напусналите бойния строй на танкистите. Заставам твърдо зад настоящите и бъдещи танкисти, защото всяка държава, която има армия, трябва да има танкове.

1-бз-История-на-танковите-войски-в-България-1935-2015-година

Категория › Книги с автограф

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.