Диференциално смятане и интегрално смятане

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  13-3-2019
  •  121

Автор:Ярослав Тагамлицки
Издателство:Наука и изкуство
Страници:691
Корици:Твърди
Година:1954
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 175 / 245 Състояние: Добро
ПРЕДГОВОР

Настоящият курс по диференциално и интегрално смятане е предназначен за студентите по математика и физика от Физико-математическия факултет. Той представлява преработка на курса от 1951 г. за студентите-задочници по математика.

Естеството на предмета изисква от читателя известна зрелост, поради което читателят често пъти среща затруднение при първото си запознаване с него. Тези затруднения са естествени при първо четене и те не трябва да смущават никого. При второ четене, когато читателят има общ поглед върху предмета, те сами отпадат в по-голямата си част. Когато читателят, след като е добил впечатление например от първите две части на учебника, наново се върне върху преминатото, той ще има съвсем друг поглед върху него.

Курсът трябва да се изучава непременно с молив и хартия. Читателят трябва да извършва писмено пресмятанията, да възпроизвежда доказателствата и да решава много задачи. Тъкмо за да може читателят да се упражнява достатъчно още при четенето, учебникът е снабден с многобройни задачи.

Изказвам благодарност на другарите Йордан Дуйчев, Д. Дойчинов, д-р Хр. Караниколов и С. Манолов за голямата помощ при работата върху първоначалния текст за задочници и на др. Д. Василева -Шопова при работата върху окончателната редакция. Благодаря и на др. проф. д-р Б. Петканчин, който с интерес е следил работата ми и е допринесъл много с ценните си съвети. Особена признателност дължа обаче на др. акад. Л. Чакалов, който като редактор е допринесъл много за подобряването на учебника.
Я. Тагамлицки

1. XII. 1953 г. София

Без подчертавания, внимателно използван учебник.

1-Диференциално-смятане-и-интегрално-смятане
Категория › Математика

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.