Да продължа без теб

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  28-2-2019
  •  106

Автор:Хорхе Букай, Силвия Салинас
Издателство:Хермес
Страници:272
Корици:Меки
Година:2013
Броя:1
ISBN:9789542612322 Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Мн. Добро
Да продължа без теб: Една история за раздялата и търсенето на истинската любов   

Решихме отново да пишем за двойките.

Вече минаха десет години от публикуването на книгата Да се обичаме с отворени очи.

През този период открихме, разбрахме и научихме много неща по темата за двойките - отчасти благодарение на изследванията ни, но най-вече посредством собствените ни преживявания.

В тази книга искаме да споделим част от наученото.

Мнозина ни питат как успяваме да пишем заедно.

Правим го по всички възможни начини - често по електронната поща, по време на срещите ни в Буенос Айрес и в кратките мигове, когато се виждаме в Испания или в Мексико, за да работим заедно.

В момента пишем този предговор на летище „Бенито Хуарес“ в град Мексико и ще го завършим в самолета за Буенос Айрес след вечеря.

По време на посещението ни в духовния център „Иниго“ в Тореон, Мексико, се запознахме с отец Енрике Понсе, йезуитски свещеник, когото истински обикнахме. Голяма част от това, което искаме да предадем в тази книга, научихме от него. Става дума да осъзнаем колко важно е да умеем да обичаме и от тази позиция да се превърнем в личности, развили способността си да дават.
Мнозинството от хората страдат, защото копнеят за любов, търсят любов и не намират любов.

Вярваме, че можем да избегнем подобно разочарование единствено като потърсим това чувство в самите нас, като се свържем с този източник на любов, който се крие в нас, и успеем да я предадем. Ако успеем да го направим, няма да се обезсърчим, докато търсим човек, който да ни обича.

Любовта ни изпълва с чувство на пълнота, а даването й - с чувство на радост. Когато изпитваме любов, няма да ни бъде трудно да намерим човек, който да пожелае да я получи.

Искаме да покажем, че както любовта, която получаваме, така и любовта, която можем да дадем, е относителна; всички обичаме според възможностите си, защото всички сме наранени.

Усилията ни трябва да са насочени към това да се обичаме такива, каквито сме, да обичаме другите такива, каквито са, и да приемаме любовта, която са в състояние да ни дадат, защото те също са били наранени.

На беседите, които изнасяме заедно, винаги повтаряме една фраза. Не си спомняме кой пръв я изрече, но споделяме напълно посланието й:

Обичай ме, когато най-малко заслужавам любовта ти, защото тогава най-много се нуждая от нея.

През последните години двамата с Хорхе преживяхме големи загуби. Той се прости с майка си, а аз - с един от най-добрите си приятели, Фаусто Маджи, който допринесе много за написването на тази книга.

С Хорхе сме единодушни, че тези загуби са ни причинили огромна болка, но същевременно са ни о тпорили за любовта, защото присъствието ни край любими хора в момента на тяхната смърт отваря сърцата. Двамата поотделно научихме, че когато в този момент няма неуредени дългове, ние сме само две души, които се сбогуват. Това ни помогна да осъзнаем мимолетността на живота и любовта, която съществува. Смъртта на любим човек ни свързва с благодарността, че сме живи, и със съзнанието за нашата преходност, а това ни приканва да не губим време в излишни страдания и да се наслаждаваме на всеки миг от живота си.

От отец Енрике чухме историята, която препредаваме тук, за да посочим мястото, откъдето можем да предприемем съзнателно това пътуване.

Едно кученце е блъснато от кола. Двама приятели минават край мястото и стават свидетели на произшествието. Единият се приближава, за да вземе животното и да го отнесе на ветеринарен лекар.

Когато се опитва да го вдигне, кученцето го ухапва.

Мъжът го пуска и се оплаква на приятеля си:

- Неблагодарно куче, искам да му помогна, а то ме хапе...

Приятелят му отговаря:

- Не се сърди. Не те хапе от неблагодарност, хапе те, защото е ранено.

30 юни 2008 г. Силвия Салинас и Хорхе Бук ай

Полет 1691 за Буенос Айрес

Здраво книжно тяло, без подчертавания в текста, незначителни следи от намокряне.

о1-Да-продължа-без-теб

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.