Енциклопедичен речник на младия техник

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  25-2-2019
  •  154

Автор:Колектив
Издателство:Техника
Страници:480
Корици:Меки
Година:1989
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 165 / 235 Състояние: Мн. Добро
ОТ РЕДАКЦИОННАТА колегия
Енциклопедичният речник е адресиран към вас, младите техници, към вас — днешните ученици, на които утре предстои да заемете места при струговете и ковашките чукове, в кабините на самолети и локомотиви, в диспечерските зали на електроцентрали, в космическите кораби.

За да се разкрие пред вас светът на бъдещите ви професии, в тази книга е разказано за всички най-важни области на техниката и за отраслите на общественото производство, за съвременните насоки в развитието на техниката — енергетика, лазерна техника и технология, електроника й микроелектроника, електронноизчислителна техника и оптоелектроника, техника за космически изследвания.

От речника вие ще научите за различните видове двигатели и за машините, с които се шият дрехи и обувки, за начина, по който се изработват металорежещи машини, прежда и платове, бетон и строителни материали.

От тази книга вие ще научите също, че при създаването на машини се използват и такива „инструменти” като невидимите лъчи и недоловимите от човешкото ухо звуци, че в помощ на човешкия напредък са радиото и киното, телевизията и химията, атомната енергия и взривът.

Освен статиите, подредени в азбучен ред и посветени на основните проблеми на техниката, в книгата са включени и материали, съдържащи практически съвети към младите техници. Някои от тези препоръки, например за това, как да се направи автовелотренажер, ролков скейтборд или модел на въздушно-хидравлична ракета, е желателно да се използват при колективната работа в кръжоците или клубовете на младите техници. В статиите „Авиомоделизъм”, „Автомоделизъм”, .Двигатели за изработване на модели”, „Железопътен моделизъм”, „Ракетнокосмически моделизъм”, „Корабомоделизъм”, „Радиолюбителство” ще намерят за себе си интересен материал моделистите на различни машини, радиолюбителите.

Когато четете, обръщайте внимание на думите, изписани с курсивни букви - те са заглавия на отделни статии и насочват към тях. Статиите с биографични данни за учени и изобретатели и за техния научен принос са подредени по азбучен ред на фамилните имена и са дадени в края на книгата.

За да се ориентирате в речника, ще ви помогне азбучният показалец. В него са включени не само заглавията на статиите, но и други научни термини, за които ще прочетете, като са посочени и съответните страници.

Естествено е, че в речника не беше възможно да се отразят всички проблеми, свързани с техниката - за това са необходими десетки томове. Авторите се постараха да разкажат за най-същественото, най-важното, като по този начин да заинтересуват читателите, да отговорят на основните въпроси, които възникват пред тях.

При подготовката на книгата участва голям колектив от автори и художници. В отделните статии са разгледани различни по сложност проблеми. Искаше ни се в тях да поднесем интересен и полезен материал както на тези, които вече са чели техническа литература, така и на всички млади хора, които сега проявяват интерес към техническите знания.

Запознаването с речника започнете от азбучния показалец — от него ще се ориентирате най-добре. И така, на добър път в големия свят на техниката, в света на машините!

нашите млади приятели, ще намерите отговори на много от тези въпроси. А тези от вас, които желаят да получат по-пълни сведения, могат след това да се обърнат към други издания, справочници и специални трудове. Но не трябва да забравяте, че за да са ви полезни те, необходима е и специална подготовка.

Енциклопедичният речник включва някои практически съвети към младите техници. Главната му задача обаче е да запознае с основните понятия, да разкаже за устройството на различни машини, уреди и апарати, както и за тяхното действие. Много от читателите ще се заинтересуват и от кратките биографични данни за големите изобретатели, създателите на нова техника, отдали своите знания за развитието на научно-техническия прогрес в СССР и другите страни.

Остава да пожелаем запознаването със статиите в речника да породи у читателите силен и траен интерес към техниката, да положи основите на стремежа към по-задълбоченото и изучаване, а може би и да помогне при избора на бъдеща професия.
Академик Т. С. ХАЧАТУРОВ

***
Поредицата „Енциклопедични речници за ученици и юноши” на съветското издателство „Педагогика” се реализира у нас съвместно от ДИ „Д-р Петър Берон” и ДИ „Народна просвета”.

Изданието разглежда основни въпроси от всички клонове на техниката. Статиите са написани научнопопу-лярно, лаконично и дават възможност за пътешествие в света на машините, механизмите, технологичните процеси.

Материалът е подреден азбучно и е богато илюстриран с цветни и черно-бели рисунки, снимки, карти, схеми. Авторите на статиите — известни учени и специалисти, дават теоретични и практически съвети за конструиране на различни технически модели и уреди.

Речникът е предназначен не само за ученици, но и за широк кръг читатели.

01-Енциклопедичен-речник-на-младия-техник
Категория › Техническа лит.

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.