Сбогом, Шанхай

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  23-2-2019
  •  124

Автор:Анжел Вагенщайн
Издателство:Колибри
Страници:358
Корици:Твърди
Година:2009
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Отлично
Една малко известна страница от еврейската трагедия през Втората световна война: Шанхайското гето. Около трийсет хиляди бежанци от нацизма, предимно германски и австрийски евреи, търсят убежище в Шанхай -формално все още с ограничения статут на открит град. Там новите му обитатели - в по-голя-мата си част интелектуалци -изпитват цялата бруталност на японската военщина и горчивината на унижението. Но и силата на солидарността и активното човешко съпричастие.

Сюжетът на романа се развива на фона на исторически събития, реални човешки съдби, документални факти и трепетни чувства - любов и вярност, надежди и отчаяние.

„Сбогом, Шанхай" е издаден в България, Франция. Русия, САЩ, Италия, Испания, в подготовка са изданията на немски и иврит. През 2004 романът получи Европейската награда за литература „Жан Моне", а френското правителство удостои автора му със званията Офицер на Ордена на изкуствата и литературата и Офицер на Ордена за заслуги.
9789545296758

***
В образа на Владек авторът е използвал елементи от живота и съдбата на трима българи: Иван Вина-ров, поручик Христо Боев и Иван Караиванов. След разгрома на антифашисткото въстание в България през 1923 година тримата емигрирали и се поставили в услуга на съветското разузнаване. Винаров и Боев по различно време са действали в редица европейски страни и в Китай; Караиванов изпълнявал секретни мисии в Шанхай, Япония и Африка. След края на Втората световна война Иван Винаров получил генералски чин в нова България, а Христо Боев организирал военното ù разузнаване, след което завършил кариерата си като български посланик в Токио. Личността на Караиванов и досега е забулена в тайна.

Хилде Браун носи чертите на две свои съвременнички -Луизе Клаас и Иозефа Енгелберг.

Полковник Окура е бил полковник Окура, капитан Санейоши от Кемпейтай - капитан Санейоши от Кемпейтай, както и „еврейският цар“ Го - реалният Г?. Миналите през лагера Дахау помнят СС-шар-фюрера Ханзи Щайнбренер.

Истинското фамилно име на Чен Сюцин е Чан. Чан в действителност е бил убит. Но толкова много храбри мъже и жени паднаха в онази битка, че авторът го пожали и го остави да лежи тежко ранен при стария By Лаодзян.

Клайнбауер, както и всички други лица с действителни или променени по етични съображения имена, са толкова истински, колкото е истинска историята, която току-що прочетохте.

Авторът

01-Сбогом-Шанхай


Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.