Към въпроса за ролята на личността в историята

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  7-2-2019
  •  65

Автор:Георги В. Плеханов
Издателство:Нариздат
Страници:61
Корици:Меки
Година:б.г.
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 115 / 165 Състояние: Добро
Работата на Плеханов "Към въпросът за ролята на личността в историята" принадлежи към числото на най-добричв негови съчинения по изложение й защита на марксизма. За пръв път тя беше напечатана през 1898 г. в списанието "Научное обозрение" (№ 3 и 4) под псевдонима А. Кирсанов. След тоаа тя беше поместена от Плеханов а сборника "За 20 лет", излязъл в 1905 г.

Тази работа е насочена против враждебната не марксизма народническа теория за.героите", които се явяваха уж като единствени двигатели на историята, теория, която игнорираше масите като "сляпа", "инертна тълпа", която очаква от героя подвиг.

Произведението ка Плеханов "Към въпросът за ролята на личността в историята" изигра голяма роля и в борбата против "легалните марксисти", които се опитваха да доказват ненужността от революционна партия на пролетариата, които твърдяха, че историческото развитие носи фатален характер и хората нямат възможност да влияят на вървежа на "историческите събития".

Опровергавайки буржуазната легенда, че марксизмът разглежда историческото движение като нещо безимено и безлико, Плеханов блестяще осветлява един от най-важните въпроси на марксисткото учение за о£

Здраво книжно тяло, тук-там е подчертавано. Започва от 3-та страница, липсва титулната.

бз.70*100*32
Категория › Стари книги

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.