Смъртта на речния водач

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  6-2-2019
  •  63

Автор:Ричард Фланаган
Издателство:Колибри
Страници:2018
Корици:Меки
Година:320
Броя:1
ISBN:9786190202363 Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Отлично
Смъртта на речния водач. Ричард Фланаган

Той вижда миналото, бъдещето, днес, и лично е слушал свещеното слово, разнесло се нявга в стария лес.
Уилям Блейк

Това по същество е единствената смелост, която се изисква от нас: да имаме кураж за най-странното, и чудатото и най-необяснимото, което може да ни се случи. Това, че хората в този смисъл са били страхливи, е нанесло на живота безкрайни щети; преживяванията, които наричат "видения", целиш така наречен "свят на духове", смъртта, всички толкова близки нам неща са до такава степен и тласкани от живота чрез ежедневна съпротива, че сетивата, с които бихме могли да ги обозрем, са шкърнели. За Бога въобще да не говорим.

Райнер Мария Рилке ("Писма до един млад поет", превод Майа Разбойникова-Фратева)

***
Река Франклин. Един чист, съвършен и непокътнат свят. Тук няма презервативи и гуми, консервени кутии, диоксини и разкривени ръждясали хромирани брони, напомнящи за колите, по които някога са били накичени, нито каквито и да е било други останки от нашия свят. Това е друг свят. Светът на реката.

И там, озовал се заклещен между скалите на един от големите водопади след самоотвержен опит да помогне на турист, изгубил контрол над сала си, водачът на групата Аляж Козини се бори за глътка въздух. Опирайки се на древното поверие, че в миговете преди смъртта удавникът вижда целия си живот, авторът Ричард Фланаган майсторски вплита в калейдоскопа от видения на своя герой историята на родната си Тасмания и нейната неповторима природа.

"Смъртта на речния водач" ще се превърне в класика и благодарение на нея Тасмания ще се нареди до Колумбия на Габриел Гарсия Маркес и Мисисипи на фокнър."

Мъркюри
Ричард Фланаган (р. 1961 г. в Тасмания) е смятан за най-добрия австралийски писател на своето поколение ("Икономист"). Автор е на шест романа, всеки от които е отличен с по няколко награди, както и на множество статии и есета, посветени на опазване на околната среда и на културното наследство на родния му остров. Романът му "Тесният път към далечния север" е удостоен с наградата "Ман Букър" за 2014 година.

Нечетена книга.
Категория › Трилъри

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.