Аку-аку

  • 1 0
  • (Rated 10 Stars)
  •  5-2-2019
  •  125

Автор:Тур Хейердал
Издателство:Отечество
Страници:277
Корици:твърди
Година:1987
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. добро
Аку-аку / Тур Хейердал

СЪДЪРЖАНИЕ
Към читателите 5
Глава I. Детективи тръгват към края на света 7
Глава II. Какво ни очакваше на Пъпа на света 17
Глава III. Из тунели, образувани от вулканични газове 39
Глава IV. Загадката на великаните от Великденския остров 61
Глава V. Тайната на дългоухите 84
Г. iава VI. Чрез суеверие на óopóa срещу суеверието 114
Глава VII. Среща с безмълвните пазачи на пещерите 148
Глава VIII. В тайните пещери на Великденския остров 170
Глава IX. Сред богове и дяволи в подземния свят на Великденския
остров 196
Глава X. Моронго У та — разрушеният град сред облаците 243
Глава XI. Моето аку-аку казва 261
За автора и книгата 275

***
КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕГ*
Малко неща са изменили облика на живота на хората в целия свят, както това е сторило революционното развитие на съобщителните средства. Във времената, когато човек е пътувал пеш по сушата, а по море с пироги или на салове, светът е бил голям. Ние сами го направихме по-малък, безкрайно по-малък, с такива транспортни средства като железопътните съобщения, автомобилите, параходите и самолетите. Светът стана толкова малък, че сега всички сме съседи. Макар и да живеят в различни полукълба, днес приятелите могат да се срещнат след неколкочасово пътуване, а враговете за съжаление за още по-крат-ко време. Днес не е възможно човек да се изолира от околния свят и неговите въздействия. Едно важно изобретение, направено в коя и да е страна, бързо става достояние на другите страни, така eue обичаите, нравите, културните развлечения, облеклото и нещата от първа необходимост. Който пътешествува днес, бързо отива и се връща и онова, което вижда из пътя, твърде много прилича на нещата, с които е свикнал у дома си много повече, отколкото когато нашите прадеди са пътували из далечни страни.

"Аку-аку" е разказ за пътешествието до Великденския остров, най-уединеното кътче в света. Дори и на този далечен остров, който е в най-пустата част на Тихия океан, на хиляди километри от най-близ-ката суша, дори и там е проникнала нашата култура. Там вече никой не ходи със сламени полички и не живее в колибки от сено, никой не играе войнствени танци и не се покланя на езически божества. И все пак на Великденския остров ни очакваше голямо приключение — не за това, че пропътувахме хиляди километри на изток или на запад, а за това, че се пренесохме във времето стотици години назад. Ние се върнахме в една от най-удивителните култури на миналото, културата на каменния век, когато човек без машини и усъвършенствувани оръдия на труда е решавал технически задачи, които поразяват съвременните инженери и учени. Ние отново видяхме потвърждение на това, че човешкият гений не е ограничен по време и място. Човекът е човек неза-
* Предговорът на автора е взет от съветското издание ..Аку-аку — Тайна острова Пасхи", Государственное Издательство Детской Литературы Министерства Просвещения РСФСР. Москва 1959.

Забележка: Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Позахабени корици.
О1. А. Аку-аку 
Категория › Пътеписи

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.