Сред хората. Моите университети

  • 1 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  1-2-2019
  •  120

Автор:Максим Горки
Издателство:Народна култура
Страници:565
Корици:твърди
Година:1978
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 135 / 205 Състояние: Мн. добро
Сред хората. Моите университети / Максим Горки

Библиотека: Руска и съветска класика

Текст от обложката на книгата:
Повестите «Сред хората» и «Моите университети» завършват автобиографичната трилогия на М. Горки, започната с «Детство».

Читателят ще научи за по-нататъшните събития в живота на Алексей Пешков, бъдещия писател Максим Горки. Останал рано без баща и майка, Алексей работи като слуга в обущарски магазин, мияч на съдове по волжките параходи, чирак в иконописно ателие.

... Алексей Пешков пристига в Казан на шестнадесет години с надеждата да постъпи в университета, да стане студент. Но тук, в големия и шумен приволжки град на царска Русия, го чака само тежкият труд на фабричен работник. Вместо студентска скамейка — живот на бедняк, на обитател на градските вертепи. Тук обаче става и запознанството на бъдещия писател с първите казански кръжоци на революционно настроената интелигенция, в него се ражда и крепне желанието да «преустрои» живота на своя народ, да се бори за неговото щастие.

Четири години след описваните в повестта събития в руския печат се появява първото литературно произведение на младия талантлив писател — разказът «Макар Чудра». Именно от този момент литературният псевдоним на писателя Алексей Пешков — Максим Горки *— става широко известен на целия читателски свят.

* * *

«... Аз познавам, видял съм много хора в разни положения, в скръб и радост, лоши и добри, смешни и жалки, в калта и по върховете — а, в края на краищата, от всичко, което можах да взема от тях, в душата ми се напласти хубаво, силно чувство към тях.»

Из писмо на Горки до начеващ писател

***
Името на Горки е така тясно свързано с духовния облик на нашата епоха, с нейните идейни противоречия, че всеки културен човек, дето и да се намира той, в Европа или Америка, в Ява или Гватемала, е взел отношение към него като към някакъв световен компас на мислите и чувствата...

Пътят на Горки, това е пътят на честната героична човешка мисъл, която, претворена в дело, разбива тъмните сили на миналото, съсловните и религиозни предразсъдъци, суеверия, лъжи, хилядолетното насилие, робство и експлоатация — в името на реалната правда, на истинското благоденствие на човечеството. Това е пътят на ония, които творят културата и чиито милионни стъпки кънтят пред прага на великото утре.

Людмил Стоянов
Една легенда разправя, че най-добрият писател на времето държи пръстена на руската литература и го завещава на най-достойния след себе си. Когато умря Толстой, легендата го накара да предаде тоя пръстен на Горки, като на най-великия писател на Русия в днешно време. Пролетариатът може да се гордее, че в лицето на своя син се е издигнал за пръв път до върховете на литературното творчество.

Георги Бакалов


***
РУСКА И СЪВЕТСКА КЛАСИКА
Българското държавно издателство «Народна култура» и съветското издателство «Прогрес» издават съвместната поредица РУСКА И СЪВЕТСКА КЛАСИКА.

В богато илюстровани томове, в изискани преводи и с предговори, написани от съветски и български специалисти, ще бъдат представени произведения на руската и съветска класика.

Поредицата е адресирана до масовия читател.

Забележка: Здраво книжно тяло, без забележки в текста. Позахабени корици.
О1. Н. Б. С. Сред-хората-Моите-университети
Категория › Класика

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.