Мълчаливи герои

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  26-1-2019
  •  110

Автор:Дора Габе
Издателство:Отечество
Страници:189
Корици:меки
Година:1977
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Добро
Мълчаливи герои / Дора Габе
 
КАК НАПИСАХ ТОЗИ РОМАН
Написах романа "Мълчаливи герои" след една случайна epe-ща с дъщерята на моя герой капитан Райчо Николов. Не си спомням кой ме беше завел на гости у нея. То беше в Пловдив. Едва много по-късно узнах, че визитата ми и запознаването с госпожа Калчева не било случайност, но че тя дирила писатели да ги заинтересува да напишат книга за баща й.

Спомням си. че стаята беиіе пълна с гости, че някой помоли домакинята да покаже дипломата, чрез която руският император въвел Райчо Николов в дворянски чин. Аз не вярвах на очите си! Това беше огромна книга, подвързана с кожа, затворена с два златни шнура. Листата бяха от тънък копринен и пергаментов плат, с цветен шрифт, с украшения, с името на императора. На същия лист стоеше името на малкия Райчо.

Помолих домакинята да обясни за какво е била дадена тая диплома на баща й. Нейният разказ ме развълнува до такава степен, че образът на малкия Райчо изпъкна в мене като жив.

Още в същия момент аз реших да напиша повест за него. Събирах материали, проучвах епохата, в която се е родил и расъл, историческите събития през време на неговия живот в Русия, срещнах се с генерал Сарафов, който бил млад лейтенант, когато Райчо Николов действувал като капитан през Освободителната война, и след шестмесечна ежедневна работа написах романа за два месеца. Преди войната той претърпя две издания, а след Девети септември — още няколко. Романът е пропит с любов към родината и Русия.

ДОРА ГАБЕ

Забележка: Здраво книжно тяло, без забележки в текста.
П. д. к. б. з ! Мълчаливи-герои

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.